Stortinget ga eksportbønder ett år mer

DYR EKSPORT: Landets melkebønder bruker over 100 millioner kroner året på å eksportere subsidiert jarlsbergost til USA og andre land. Nå går det mot slutten på subsidieringen.
DYR EKSPORT: Landets melkebønder bruker over 100 millioner kroner året på å eksportere subsidiert jarlsbergost til USA og andre land. Nå går det mot slutten på subsidieringen. Foto: Tine
Artikkelen fortsetter under annonsen

Melkebøndenes subsidiering av jarlsberg-eksport får lov å holde på ett år mer enn regjeringen hadde tenkt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingsflertallet vedtok tirsdag at subsidieringen av jarlsbergeksporten må opphøre innen utløpet av 2020. Dermed får bøndene ett år lenger på å omstille seg, enn det regjeringen hadde tenkt, melder Nationen.

Denne eksporten står for omtrent 8 prosent av landets melkeproduksjon, og det er uro i bondekretser for at melka fra over 700 gjennomsnittsbruk dermed kan miste markedet.

Brende eller Dale?

På ministermøtet i Verdens handelsorganisasjon WTO i desember 2015 ble det enighet om at all direkte eksportstøtte til landbruksprodukter skal fases ut innen 2020.

Dermed skrev utenriksminister Børge Brende (H) på Utenriksdepartementets hjemmeside, at norske melkeprodusenter hadde fram til 2020 til å forberede seg på den nye situasjonen.

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) sa derimot til ABC Nyheter at regjeringen fastholder 2019 som frist.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Landbruksministeren på kollisjonskurs med Børge Brende om osteeksport

Det endte med flertall i Stortinget for dette forslaget fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet:

«Stortinget ber om at utfasing av eksportstøtta til jordbruksprodukt vert gjennomført innan 2020, i tråd med WTO sitt vedtak av 19. desember 2015.»

Melkeprodusentene tar av sine egne penger innen systemet som kalles prisutjevningsordningen, for å bli kvitt overskuddsmelka. Subsidien utgjør 93 øre literen melk, sammenliknet med den såkalte målprisen på melk på 5,28 kroner, får ABC Nyheter oppgitt i Landbruksdirektoratet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2012 gikk det med 131 millioner liter melk, i 2013 138 millioner liter og i 2014 119 millioner liter til denne eksporten. Av dette utgjorde melk til geitemelksprodukter ca. 2 mill. liter per år i perioden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Enighet under WTO-konferanse i Nairobi

Lettet over pusterom

– Frafallet av eksportstøtten er dramatisk for norsk melkeproduksjon og vi trenger den ekstra tiden for nødvendig omstilling. Det er bra at forslaget fra Senterpartiet og Arbeiderpartiet om å fase ut eksportstøtten innen 2020, altså ett år senere enn opprinnelig forslått av regjeringen, fikk flertall i Stortinget, sier Per Skorge.

VIDEO: Se Janne Sjelmo Nordås (Sp) legge frem forslaget for Stortinget: