Hadia Tajik advarer mot spill på frykt

Ap-nestleder Hadia Tajik sier at det verste politikerne kan gjøre nå er å spille på frykt for forandring.
Ap-nestleder Hadia Tajik sier at det verste politikerne kan gjøre nå er å spille på frykt for forandring. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap-nestleder Hadia Tajik hevder Frp-statsråder spiller på frykt i møte med flyktningstrømmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det verste vi kan gjøre som politikere er å spille på frykten for ekstremisme for på den måten å få gjennomslag for en usosial politikk, sa Tajik da hun innledet på Arbeiderpartiets Bratteli-seminar mandag.

Hun sa også at det spilles på frykt for endringer, og frykt for at politikerne ikke ser eller klarer å løse utfordringene.

Frp-statsråder

På spørsmål om hvem hun tenker på, sier Tajik:

– Jeg tenker på politikere som deler bekymringer mer enn de deler løsninger. Nå står vi i en krevende situasjon som utfordrer vår kapasitet til å integrere. Det er bra at folk deler sine bekymringer, men det er samtidig politikernes oppgave å peke på løsninger.

– Og konkret tenker du på hvem?

– Flere av Fremskrittspartiets statsråder har fremstått som de har flere bekymringer enn løsninger. Justisminister Anders Anundsen snakker om at Norge er på bristepunktet og integreringsminister Sylvi Listhaug om å bli båret inn i landet på gullstol, sier Tajik til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Rekordmange utlendinger uttransportert av Norge i fjor

Vektlegging

Ap-nestlederen understreker at hun ikke vil kneble noen, at alle må få si hva de tenker og mener.

– Så hvor går grensen mellom å spre frykt og å peke på utfordringene?

– En klar forskjell er om man, som politiker, deler flere bekymringer enn man peker på løsninger. Det handler om vektlegging av bekymringer og farepotensialet.

– Kan vi havne i den motsatte grøfta, at vi blir så redd for å spre frykt at vi ikke tar debatten?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er det noe vi skal lære av tidligere innvandringsdebatt er det å si fra. Folk må tåle å høre om ting som ikke går bra, som er krevende og setter oss under press. Men vi som har ambisjoner for landet, må også peke på løsningene, sier Tajik.

Les også: Nordmann (24) mistenkt for menneskesmugling i Sverige

Løfte og krav

Tajik mener at velferdsmodellen henger på vellykket integrering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi sier i arbeiderbevegelsen at alle skal med. For meg er det både et løfte og et krav. Men for at alle skal være med, er vi også nødt til å invitere alle med, sa hun under innlegget på Bratteli-seminaret.

Tajik minnet om Einar Gerhardsens ord «gjør din plikt, krev din rett».

– Det handler om å stille opp for hverandre og det handler om å stille krav til hverandre. Verdiskapingen avhenger av det, særlig i årene som kommer, der færre står i arbeid og flere vil trenge omsorg, sa Tajik.

Programarbeid

Bratteli-seminaret er starten for arbeidet med et nytt partiprogram. Tajik leder programkomiteen, som skal legge fram sitt første samlede utkast om et år. Programmet skal vedtas på Ap-landsmøtet våren 2017.

– Ambisjonen er et slankere og spissere program. I en situasjon der landet, befolkningen, holdningene og utfordringene endrer seg, må vi rette blikket høyere og lengre fram. Politikken må treffe hjertene i tillegg til hodet, sa Tajik.

Les også: Dansk-svensk forhold på frysepunktet