Dansk-svensk forhold på frysepunktet

ID-kontroll ved togstasjonen på Kastrup. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix
ID-kontroll ved togstasjonen på Kastrup. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uenigheter om flyktningkrisen har bidratt til at naboskapet mellom Danmark og Sverige nå er så dårlig som det kan bli, mener en svensk aviskommentator.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden i høst har svenske og danske politikere kjempet for å finne en løsning for å takle strømmen av flyktninger og migranter. Samtidig er stemningen mellom nabolandene blitt mer og mer anspent, mener Aftonbladets lederskribent Anders Lindberg.

– Om vi ikke stopper nå vil situasjonen få alvorlige konsekvenser for menneskene som bor i Øresund-regionen og for samarbeidet mellom Danmark og Sverige i det hele tatt, mener han.

I en leder i avisen i forrige uke beskrev Lindberg hvordan svenskene ser på Danmark som «helvetes forgård», mens Danmark ser svenskene som naive og håpløst politisk korrekte.

Siden har det vært flere gnisninger mellom de to nabolandene. Grensekontrollen mellom Sverige og Danmark, der også kontrollen mellom Danmark og Tyskland spiller en rolle, skaper splid, og foreløpig er det ikke avklart hvor lenge grensekontrollen i Øresund skal opprettholdes.

Danmarks justisminister Søren Pind har uttalt at konsekvensen av ID-kontrollen mellom landene vil bli at Øresund-regionen blir «smadret».

Bakgrunn: Svensk grensekontroll utløste dansk dominoeffekt