Listhaug: Skal stramme inn i flyktningpolitikken

Sylvi Listhaug (FrP) blir innvandrings- og integreringsminister og overtar ansvarsområder fra justisminister Anders Anundsen og likestillingsminister Solveig Horne. Her under den symbolske nøkkeloverrekkelsen i Justisdepartementet i Nydalen i Oslo onsdag.
Sylvi Listhaug (FrP) blir innvandrings- og integreringsminister og overtar ansvarsområder fra justisminister Anders Anundsen og likestillingsminister Solveig Horne. Her under den symbolske nøkkeloverrekkelsen i Justisdepartementet i Nydalen i Oslo onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Innstramminger i flyktningpolitikken var ordvalget som gikk igjen da Sylvi Listhaug (Frp) overtok nøkkelen til innvandrings- og integreringspolitikken fra Anders Anundsen (Frp) og Solveig Horne (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En smilende Listhaug troppet opp i Justisdepartementet onsdag ettermiddag der hun gjorde det mer enn klart hva som blir hovedprioriteringen framover.

– Det aller viktigste er å stramme inn – og å stille større krav til dem som skal være i Norge, sier Listhaug til NTB.

Listhaug avviser at hennes politiske handlingsfrihet er begrenset av asylforliket som er forhandlet fram på Stortinget denne uken.

– Så skal vi selvfølgelig jobbe godt inn mot Stortinget for å få bredest mulig flertall for å gjennomføre de endringene som er nødvendige, sier Listhaug til NTB.

Oversikt: Her er Solbergs nye regjering

– Skal gjøre mitt ytterste

På spørsmål om asylforliket er å regne som en marsjordre fra Stortinget, viste Listhaug til at regjeringen skal legge fram en integreringsmelding i løpet av våren, der det vil komme forslag om flere innstrammende tiltak.

– Jeg er glad jeg nå har et bredt politisk flertall bak meg for å stramme inn. Jeg gleder meg til å gjennomføre denne politikken. Jeg skal gjøre mitt ytterste for å holde tilstrømningen nede og sørge for at de som skal ut, sendes raskest mulig ut, sa Listhaug til et samlet pressekorps.

Les også: Sandberg ny fiskeriminister: – Jeg skal gjøre mitt beste

Innstramminger blir det også når det gjelder å stille krav til dem som skal integreres, understreket statsråden.

– Det er viktig at nye borgere bidrar og ikke bare blir passive mottakere av ytelser. Det er helt avgjørende for å opprettholde det velferdssamfunnet generasjoner har bygget opp, sa Listhaug.

– Snakket om lenge

– Endelig er dagen kommet. Innvandring og integrering samles under en statsråd. Dette er en modell vi har snakket og jobbet for å få lenge, sa justisminister Anundsen under nøkkeloverrekkelsen.

Les også: Regjeringen vil kutte i trygd og pensjoner for flyktninger

Listhaug mottok et halvt nøkkelkort fra hver av de to statsrådene som en markering av at hun overtar avdelinger fra begge. Den nye statsrådsposten skal imidlertid ha tilhørighet i Justisdepartementet.

– Utfordringene er ikke over

Listhaug takket for mottakelsen med å rose Anundsen for å ha stått i stormen i lang tid og håndtert flyktningpolitikken på en glitrende måte, og Horne for en fremragende jobb med å bosette flyktningene.

Hun understreket at selv om det har kommet færre flyktninger til landet den siste måneden, så er ikke utfordringene over, og tilstrømmingen vil trolig øke på igjen til våren.

Listhaug pekte på at det da er viktig å ha på plass en politikk for at færre skal komme, og understreket igjen at det må bli stilt strengere krav til de som blir i Norge, og at det blir raskere utsendelse av dem som ikke skal få bli.

Personvernpolicy