Meny

Tolldirektør: Norske myndigheter ble ført bak lyset

– Noen har gjort sitt aller beste for å omgå regelverket, sier tolldirektør Bjørn Røse. Foto: Ole Gunnar Onsøien (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske myndigheter ble lurt da gamle marinefartøyer havnet i Nigeria, slår tolldirektør Bjørn Røse fast.

– Noen har gjort sitt aller beste for å omgå regelverket, sa Røse under høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om avhending av utrangert forsvarsmateriell fredag.

Tolldirektøren legger først og fremst skylden på det britiske selskapet CAS Global, som kjøpte seks missiltorpedobåter (MTB) og støttefartøyet KNM Horten i 2012 og 2013.

Les også: Salgssjef i Forsvaret gransket egne salg

Fartøyene havnet senere hos en krigsherre i Nigeria, mens selskapet viste seg å være et stråselskap med adresse til et jorde utenfor London.

– Myndighetene ble lurt fordi deklarasjoner, dokumenter med mer ikke anga de reelle planene for hva utstyret skulle brukes til, sa Røse, som også viste til saken der gamle militære lastebiler ble fraktet til Eritrea, i strid med FNs våpenembargo av landet.

Les også: Raja: Ansvarsfraskrivelse og systemsvikt la grunnen for Nigeriabåtsalget

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus