Sverigedemokratene om innvandringen til Sverige:

– Dessverre. Dere kommer ikke inn. Det er fullt, sier Jimmy Åkesson til flyktningene

VIL STENGE GRENSENE: Jimmy Åkesson.
VIL STENGE GRENSENE: Jimmy Åkesson. Foto: SD-Kurieren

Frontene skjerpes i strid om flyktningestrømmer til ett av EUs mest flyktningevennlige land - Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens flyktninger og migranter ankommer Sverige i stort antall og ønskes velkommen av Socialdemokraterna og De Gröna i regjering, sier opposisjonspartiet Sverigedemokraterna stopp:

I et større intervju med Dagens Nyheter går partileder Jimmy Åkesson, her hjemme kjent blant annet fra et omdiskutert intervju på Skavlan, inn for å si nei til flere ankomster.

Han går inn for å redusere antall asylsøkere med 95 prosent ved å gjenopprette grensekontroll. Om nødvendig vil han gå ut av EU og Schengen-samarbeidet hvis ikke det er mulig.

Les også: Sverige ber Norge ta flyktning-ansvar

– Åkesson river opp

– Det burde ikke være spesielt komplisert å si til mennesker som kommer at «dessverre, dere kommer ikke inn i vårt land, for her er det fullt.», sier Åkesson i intervjuet, som møter motbør fra blant annet Robert Hårdh, leder for menneskerettighetsorganisasjonen Civil Rights Defenders.

– Åkesson vil rive opp deler av den internasjonale retten til menneskerettigheter som har til mål å gi mennesker tilgang til sine rettigheter, som hvis de følges, vil løse problematikken de flykter fra, sier Hårdh til Dagens Nyheter.

Les også: Hege Storhaugs spådom om Sverigedemokraterna oppfylt på én uke

Nye branner i asylmottak

Intervjuet med Åkesson kommer samtidig med at det denne uka har vært tre branner, trolig påtente, i lokaler som var planlagt for nye asylmottak, melder SVT.

Den siste brannen oppsto i en gammel skolebygning i Kungsbacka lørdag kveld.

Flyktningekrisen pågår mens det nå er oppstått en usikker politisk situasjon i Sverige.

Les også: Sverige vurderer å bosette flyktninger i telt

Mot svensk budsjettkaos?

Verken den rødgrønne regjeringen eller de «vanlige» borgerlige partiene har flertall i Riksdagen. Men ingen av blokkene har villetå regjere ved hjelp av støtte fra Sverigedemokraterna. For å unngå at Jimmy Åkessons parti skal få noen innflytelse, inngikk de to blokkene en avtale om at de borgerlige ikke skal stemme ned regjeringens budsjettforslag.

Nylig brøt landsmøtet i Kristdemokraterna opp denne avtalen. Det skjer samtidig som at Socialdemokraterna stuper på meningsmålingene og for første gang siden januar 2012 er under 25 prosent.

Toivo Sjörén i Sifo tror tilbakegangen skyldes Socialdemokraternas håndtering av flyktningkrisen samt budsjettet som er lagt fram, melder NTB.

– Det har jo bare vært disse to store hendelsene, og jeg tror ikke at man kan peke på noe annet, sier han til Göteborgs-Posten.

Sverigedemokraterna er landets tredje største parti med 17,2 prosents oppslutning i en meningsmåling gjengitt i Dagens Nyheter.

Les også: Svensk budsjettsamarbeid rakner

Les også: Politimann i Lund: – Hva fan er det vi holder på med?

Personvernpolicy