Sverigedemokratene om innvandringen til Sverige:– Dessverre. Dere kommer ikke inn. Det er fullt, sier Jimmy Åkesson til flyktningene

VIL STENGE GRENSENE: Jimmy Åkesson.
VIL STENGE GRENSENE: Jimmy Åkesson. Foto: SD-Kurieren
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frontene skjerpes i strid om flyktningestrømmer til ett av EUs mest flyktningevennlige land - Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens flyktninger og migranter ankommer Sverige i stort antall og ønskes velkommen av Socialdemokraterna og De Gröna i regjering, sier opposisjonspartiet Sverigedemokraterna stopp:

I et større intervju med Dagens Nyheter går partileder Jimmy Åkesson, her hjemme kjent blant annet fra et omdiskutert intervju på Skavlan, inn for å si nei til flere ankomster.

Han går inn for å redusere antall asylsøkere med 95 prosent ved å gjenopprette grensekontroll. Om nødvendig vil han gå ut av EU og Schengen-samarbeidet hvis ikke det er mulig.

Les også: Sverige ber Norge ta flyktning-ansvar

– Åkesson river opp

– Det burde ikke være spesielt komplisert å si til mennesker som kommer at «dessverre, dere kommer ikke inn i vårt land, for her er det fullt.», sier Åkesson i intervjuet, som møter motbør fra blant annet Robert Hårdh, leder for menneskerettighetsorganisasjonen Civil Rights Defenders.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Åkesson vil rive opp deler av den internasjonale retten til menneskerettigheter som har til mål å gi mennesker tilgang til sine rettigheter, som hvis de følges, vil løse problematikken de flykter fra, sier Hårdh til Dagens Nyheter.

Les også: Hege Storhaugs spådom om Sverigedemokraterna oppfylt på én uke

Nye branner i asylmottak

Intervjuet med Åkesson kommer samtidig med at det denne uka har vært tre branner, trolig påtente, i lokaler som var planlagt for nye asylmottak, melder SVT.

Den siste brannen oppsto i en gammel skolebygning i Kungsbacka lørdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyktningekrisen pågår mens det nå er oppstått en usikker politisk situasjon i Sverige.

Les også: Sverige vurderer å bosette flyktninger i telt

Mot svensk budsjettkaos?

Verken den rødgrønne regjeringen eller de «vanlige» borgerlige partiene har flertall i Riksdagen. Men ingen av blokkene har villetå regjere ved hjelp av støtte fra Sverigedemokraterna. For å unngå at Jimmy Åkessons parti skal få noen innflytelse, inngikk de to blokkene en avtale om at de borgerlige ikke skal stemme ned regjeringens budsjettforslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nylig brøt landsmøtet i Kristdemokraterna opp denne avtalen. Det skjer samtidig som at Socialdemokraterna stuper på meningsmålingene og for første gang siden januar 2012 er under 25 prosent.

Toivo Sjörén i Sifo tror tilbakegangen skyldes Socialdemokraternas håndtering av flyktningkrisen samt budsjettet som er lagt fram, melder NTB.

– Det har jo bare vært disse to store hendelsene, og jeg tror ikke at man kan peke på noe annet, sier han til Göteborgs-Posten.

Sverigedemokraterna er landets tredje største parti med 17,2 prosents oppslutning i en meningsmåling gjengitt i Dagens Nyheter.

Les også: Svensk budsjettsamarbeid rakner

Les også: Politimann i Lund: – Hva fan er det vi holder på med?