Hentet 16-åring som hadde hengt seg, kom med gripende appell:

Politiet i Lund: – Hva fan er det vi holder på med!

FRA ET POLITIHJERTE: – For 25 minutter siden hengte du deg, 16 år gammel. Vi lyktes å redde deg. Du gråter. Mon tro hva du har opplevd av forferdelige ting? Slik skriver politimannen Tobbe på Lund Polis sin offisielle facebookside.
FRA ET POLITIHJERTE: – For 25 minutter siden hengte du deg, 16 år gammel. Vi lyktes å redde deg. Du gråter. Mon tro hva du har opplevd av forferdelige ting? Slik skriver politimannen Tobbe på Lund Polis sin offisielle facebookside. Foto: Lund Polis

Svensk politimann klarte ikke lenger å tie stille. – Tenk om dere med forutinntatte meninger om ensomtkommende flyktningebarn kunne vært med på jobben min én dag.

Politimannen Tobbe ved Lund politikammer i Skåne kommer med en enestående, gripende beretning på politiets offisielle Facebookside søndag, etter å ha berget en 16-årig flyktningegutt som hadde hengt seg.

«16 år gammal, bara ett barn. Men som av en ofattbar slump kom din vän in i rummet några få sekunder efteråt och lyckades dra loss dig från snaran. »

skriver Tobbe på Polisen i Lunds facebookside, under den emosjonelle tittelen « VAD FAN HÅLLER VI PÅ MED?!»

«Stakkars lille gutt»

– Nå står jeg opp i ambulansen, bøyer meg over deg og trykker deg ned på båren i et forsøk på å få deg til å ligge stille... Et nytt angstanfall skyller over deg og du for enda et utbrudd. Gråten og skrikingen kommer igjen og du begynner å slå vilt omkring deg i et desperat forsøk på å slite deg ut av mitt grep, forteller Tobbe om dagens dont.

Han forteller at sykepleieren gir gutten enda en beroligende dose. Gutten roer seg, men fortsetter å gråte.

Politimannen beskriver sine følelser idet ambulansen farer gjennom mørket på vei mot sykehuset.

«Stakkars lille gutt. Hvilke frykelige ting har du opplevd i ditt liv? ...Din bakgrunn inneholder nok forferdelige ting jeg ikke engang kan forestille meg; et helvete som har knust deg innvending og fylt et så ungt menneske med all denne angsten og uroen.», skriver Tobbe.

Les også: Flyktninger i lastebil døde av kvelning

– Dette må vi spørre oss selv om nå

Og i disse flyktningetider er ikke denne gutten den første, tragiske skjebnen politimannen har kommet over i sin tjeneste.
Gutten blir overlevert til helsevesenet, og Tobbe gjør opp status for noen av sine medborgere, som har fordommer mot enslige flyktningebarn:
– Tenk om dere hadde kunnet følge med under en vakt i politibilen og se hva jeg har sett. Høre hva jeg har hørt. Oppleve hva jeg har opplevd - og føle det jeg har følt.
– Da tror jeg dere både hadde forandret holdning og virkelig skammet dere. Og deretter stilt et spørsmål til hele menneskeheten:

For alle lever og bor vi på denne, vår eneste planet. Vi puster samme luft, vi ler og gråter sammen, vi fødes og dør, slår politimannen Tobbe fast.

Med tanke på treåringen som ble skylt død i land i Middelhavet og all den andre elendigheten avslutter han sitt facebookinnlegg på politiets side, som han begynte:

– Og nå til dags, mer enn noensinne, burde vi stille oss følgende spørsmål:

Hva fan holder vi på med?
Les også: Ukjente personer plukker opp ensomme flyktningebarn i Sverige

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus