Meny

NOAS-sjef: – Smålig av Erna Solberg

Norge burde i likhet med Tyskland stanse tilbakesendingen av syriske flyktninger til førsteland, sier generalsekretær Ann-Magritt Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) til NTB. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg vil fortsette å tvangsreturnere syriske flyktninger til deres første ankomstland i Europa. Direkte smålig, mener generalsekretær Ann-Magritt Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

– Hvorfor skal Erna Solberg være en mindre statskvinne på dette området enn Angela Merkel, sier Austenå til NTB.

Tysklands statsminister kunngjorde for få dager siden at Tyskland stanser Dublin-returer for flyktninger fra Syria. Den såkalte Dublin-avtalen åpner for at asylsøkere sendes tilbake til første ankomstland i Europa.

Les også: Merkel rystet etter funn av døde migranter

Også KrF-leder Knut Arild Hareide har bedt om at regjeringen skroter Dublin-avtalen når det gjelder syriske flyktninger og heller behandler søknadene deres her. Men det avviser Solberg.

– Vi returnerer ikke til Hellas, og det er stort sett den veien strømmen kommer fra. For øvrig ser vi ikke grunn til å si nei til å returnere til andre land, uttalte Solberg til NTB søndag.

Ifølge tall fra Politiets utlendingsenhet er 634 asylsøkere blitt sendt ut av Norge etter Dublin-regelen i løpet av første halvår i år. 57 av dem var flyktninger fra Syria. I fjor ble 1.680 asylsøkere sendt tilbake til det første landet de ble registrert i. For mange vil det si Italia.

Les også: Egeland: – Europa svikter Syria-ofre

Debatten raser

Generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland går enda lenger og oppfordrer norske myndigheter til helt å slutte med Dublin-returer.

– Jeg mener hele Dublin-ordningen hører hjemme på historiens skraphaug. Den ble laget i en helt annen tid, sier Egeland til NTB.

Egeland kan få rett, mener PRIO-forsker Jørgen Carling, som i en årrekke har fulgt flyktningsituasjonen i Europa.

For mens hundretusenvis av flyktninger og migranter presser mot Europas porter, raser en stadig mer hektisk debatt i EU om hvordan problemet skal håndteres.

– Kravet om at noe må gjøres, ser ut til å bli kanalisert inn i diskusjonen om byrdefordeling. Jeg vil tro at Dublin-avtalen kan bli endret, sier Carling til NTB.

Bakgrunn: KrF mener Norge må skrote Dublin-avtalen

Pose og sekk

Europeiske land har til nå hatt en pose og sekk-politikk når det gjelder flyktninger, påpeker Carling.

– På den ene siden har man holdt den menneskerettslige fanen høyt. Samtidig har man hatt som uuttalt politikk å gjøre det så vanskelig som mulig for flyktninger å ta seg til Europa, sier han.

Stengte yttergrenser og tvangsretur til førsteland får asylsøkere til å ta livsfarlige sjanser.

– Det som har vært den første reaksjonen bestandig, er å slå hardere ned på menneskesmuglingen. Men det løser jo ikke problemet, det øker bare risikoen, sier PRIO-forskeren til NTB.

Samtidig har han ingen tro på at flyktninger vil få anledning til å søke asyl i Europa fra for eksempel Syrias naboland, der ni av ti syriske flyktninger oppholder seg. Derimot er en endring i EUs regelverk langt mer nærliggende.

– Det er jo et område der det tross alt er enklere å foreta seg noe, sier Carling.

Les også: Norge gir Hellas 50 millioner kroner i flykt­nings­tøtte

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus