Meny

Reagerer på KrF-anklage om uryddig Frp:

Tybring-Gjedde: – Bestem deg selv, Knut Arild Hareide: Er du rød eller blå?

HVEM ER URYDDIG? Christian Tybring-Gjedde på vei til møte med partiledelsen torsdag ettermiddag angående Syria-flykningene, mener det er Knut Arild Hareide som må bestemme seg. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
HVEM ER URYDDIG? Christian Tybring-Gjedde på vei til møte med partiledelsen torsdag ettermiddag angående Syria-flykningene, mener det er Knut Arild Hareide som må bestemme seg. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
– KrF har trass i avtalen med oss, gått til vår hovedmotstander Ap og inngått en avtale om flyktninger fra Syria,  som vil koste samfunnet 95 milliarder kroner i livstidsperspektiv.

Det sier Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde, som  reagerer kraftig på anklager KrF-leder Knut Arild Hareide kom med i går.

– Frp må bestemme seg for om de vil bli i regjering, sa Hareide og viste til uttalelser fra Carl I. Hagen og nettopp Tybring-Gjedde.

De to Frp-politikerne ble så provosert over avtalen alle stortingspartiene utenom Frp og SV inngikk om antall syriske flyktninger som skal få komme til Norge, at de tok til orde for å bryte regjeringssamarbeidet.

Les: Hareide: – Frp må bestemme seg om regjeringsdeltakelsen

– KrF slår seg sammen med vår hovedmotstander

Nå slår Christian Tybring-Gjedde fast overfor ABC Nyheter at det er Knut Arild Hareide selv som må bestemme seg om han er i posisjon eller opposisjon.

– KrF opptrer i Stortinget som om de er et rent opposisjonsparti. Ikke minst i saken om Syriaflyktninger, der de bryter med en avtale inngått av de fire partiene Høyre, Frp, Venstre og KrF, sier Tybring-Gjedde og legger til:

– I stedet for å gjøre seg høy og mørk, bør Hareide heller overholde avtaler han har inngått med regjeringspartiene.

– Å sette seg ned med vår hovedmotstander Ap og forhandle, er også brudd på avtalen våre partier i mellom, sier Tybring-Gjedde.

– KrF kan ikke bare hoppe rundt

– Du sier at KrF, Venstre og Høyre har brutt samarbeidsavtalen, men mener ditt parti det?

– Ja, vi har forholdt oss til inngått avtale, mens KrF, Høyre og Venstre har satt seg ned for å oppnå et annet flertall i denne saken, svarer Frp-politikeren til ABC Nyheter.

– KrF må bestemme seg om de vil hoppe rundt og søke flertall, eller overholde avtalen vi inngikk i 2013. Hareide bør rydde opp, krever Tybring-Gjedde.

– Det samme gjelder Høyres Trond Helleland og Venstre-leder Trine Skei Grande, som satte seg ned etter invitasjon fra vår erklærte hovedmotstander, Ap, sier han.

Les også: Siv Jensen: Forstår ikke innholdet i avtalen

– 8000 syrere blir til 13.600

Christian Tybring-Gjedde bekymrer seg over at ingen har sett på samfunnskostnadene å øke antallet syriske flyktninger i Norge til 8000, som flertallet på Stortinget har vedtatt.

– Man blir grepet av øyeblikkets eufori. Kostnadene enorme, sier han.

Selv har han kommet fram til at åpningen for 8000 syriske flyktinger som følge av flyktningenes rett til familiegjenforening, vil innebære 13.600 syrere.

– Et konservativt anslag ut fra SSBs tall, viser at hver flyktning medfører at 0,7 hentes i familiegjenforening. Å ta imot 13.600 syrere vil 95 milliarder i livstidsperspektiv. Men dette tar man ikke opp som problemstilling.

Les også: Hver somalier koster staten 9 millioner kroner

Hudflettet «godhetens apostler»

– Ærede godhetens apostler, innledet Christian Tybring-Gjedde sitt innlegg i Stortinget fredag ettermiddag, og gjøv løs på det som har blitt kalt en dugnad for flyktninger fra Syria.

– Dugnad vanligvis noe vakkert og selvoppofrende, frivillig arbeid uten belønning. Her ser jeg bruk av andres penger og ingen personlige oppofrelser. Jeg ser politikere som bor i nabolag nesten blottet for flyktninger og innvandrere. Det er ofte de som er mest rause, sa han og fortsatte:

– Jeg ser et Medie-Norge som enstemmig støtter opp om denne dugnaden. Mediemangfoldet er satt på autopilot helt til andre stemmer forsvinner eller utnevnes til nettroll!

– Organisasjoner som er betalt av det offentlige fnyser av «hjerterå» mennesker som meg. Men denne saken handler om hvor ugrasiøst man kan bryte avtaler og så peke nese av dem somoverholder dem, slo Tybring-Gjedde fast.

Han viste til SSBs tall om at syrere i Norge har den laveste sysselsettingsgraden av alle innvandrere fra 136 land, 26,4 prosent.

– 95,2 milliarder er så ufattelig mye penger at vi kunne hjelpe alle verdens flyktningeri sine nærområder. Flertallet nevner ikke hvor man skal hente pengene fra, hvilke velferdsordninger som skal kuttes eller hvilke skatter som skal økes, sa Frp-politikeren da Stortinget diskuterte syriaflyktningene.

Mener KrF må velge leir

– På bakgrunn av et landsmøte i Ap hoppet alle på fordi Høyre fryktet å få et flertall mot seg i Stortinget, sier Tybring-Gjedde til ABC Nyheter.

–  Så Knut Arild Hareide må bestemme seg for om de tilhører høyresiden eller venstresiden i politikken. Jeg er helt sikker på at Jonas Gahr Støre vil ønske KrF velkommen med begge armene. Men Hareide kan ikke være i begge leirene samtidig, konkluderer Christian Tybring-Gjedde.

I Stortinget foreslår Frp å bevilge 1 milliard kroner til å bistå syriske flyktninger i nærområdene og å utlyse folkeavstemning over antallet syriske flyktninger.

MDG holder på avtale

I Stortinget fredag sa lederen for Miljøpartiet De Grønne (MDG), Rasmus Hansson, at han egentlig er mer enig med SV som foreslår 10.000 syriske flyktninger.

– Men i og med at vi har blitt med på en enighet med de andre partiene om et annet tall, er det en av de kjedelige teknikalitetene ved partisystemet her på Stortinget, at vi holder oss til avtalen, sa Hansson i stortingsdebatten.

SVs Karin Andersen beklager sterkt at MDG ikke står på sitt og støtter SV-forslaget.

– Hadde alle stått på sitt, ville resultatet blitt en bedre løsning, sa Andersen.

Les også: Mange flere asylsøkere fra Kosovo enn Syria i EU

Les også: Sveits nesten dobbelt så asylvennlig som NorgePopulært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus