86 prosent flere asylsøkere til EU:EU oversvømmes av asylsøkere fra Kosovo

Kosovoalbanere protesterte 17. juni i hovedstaden Pristina mot en ny EU-støttet domstol som vil føre rettssaker mot mistenkte geriljakrigere i konflikten på slutten av 90-tallet. Nå flykter kosovarer i strie strømmer til EU.
Kosovoalbanere protesterte 17. juni i hovedstaden Pristina mot en ny EU-støttet domstol som vil føre rettssaker mot mistenkte geriljakrigere i konflikten på slutten av 90-tallet. Nå flykter kosovarer i strie strømmer til EU. Foto: Armend Nimani / Afp/NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landet Vesten bombet løs fra Serbia, Kosovo, er nå kilde til flere asylsøkere til EU enn fra Syria og Afghanistan til sammen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det går fram av oppsiktsvekkende tall publisert av EUs statistiske byrå Eurostat i dag.

184.815 førstegangs asylsøkere kom til EU de første tre månedene av 2015. Det er 86 prosent fler enn første kvartal i 2014.

Flest til Tyskland og Ungarn

Og midt i Syria-krisen viser det seg at atskillig flere asylsøkere kom fra republikken Kosovo, som i 2008 ble selvstendig etter å ha vært en provins i Serbia, før det i det nå oppløste Jugoslavia. Frigjøringen fra Serbia kom blant annet etter sterk støtte fra Vesten, som blant annet bombet Beograd i konflikten.

48.900 asylsøkere til EU i første kvartal, eller 26 prosent, kom fra Kosovo.

22.800 av dem søkte i Ungarn, 21.100 i Tyskland.

Fra Syria kom det 29.100 asylsøkere. På tredjeplass over opprinnelsesland kom Afghanistan., med 12.900 asylsøkere.

Til Norge kom det 1520 asylsøkere i samme periode, til Sveits 4125.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå bygger Ungarn et nytt gjerde

Den voldsomme strømmen av asylsøkere til Ungarn gjør at utenriksminister Péter Szijjártó onsdag kunngjorde at regjeringen har bedt innenriksminister Sándor Pintér å sperre grensa til Serbia med et 175 km langt, fire meter høyt gjerde.

Innenriksministeren har frist til 24. juni med å gjøre forberedelsene.

Den serbiske og ungarske regjeringen skal avholde et toppmøte om gjerdet 1. juli.

EU mislyktes å bli enige om asylpolitikk

Ungarns tiltak kommer idet EUs innenriksministre onsdag mislyktes i å bli enige om tiltak for å fordele byrden ved tilstrømmingen av asylsøkere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«...samtidig må det erkjennes at ulike syn fortsetter å eksistere om detaljene rundt Kommisjonens forslag for omplassering av asylsøkere. Vi må fortsatt jobbe for å oppnå en enighet som kan gjennomføres i praksis.», sier Rihards Kozlovskis, innenriksministeren i EUs formannskapsland Latvia, i en pressemelding etter ministerrådets møte.

På forhånd hadde Italias statsminister Matteo Renzi truet med å utstede midlertidige Schengen-visa til alle asylsøkerne som nå befinner seg i Italia, dersom ikke øvrige land i Schengen-samarbeidet vil dele byrdene.

Det var ikke nok til å få en løsning.

Artikkelen er oppdatert med med møtet i EUs ministerråd.