Vedum: – Endelig har innbyggerne i Søgne og Songdalen fått sagt sin mening

Finansminister og partileder Trygve Slagsvold Vedum er fornøyd, selv om avstemningen ikke endte med deling av Kristiansand. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Finansminister og partileder Trygve Slagsvold Vedum er fornøyd, selv om avstemningen ikke endte med deling av Kristiansand. Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum uttrykker tilfredshet etter folkeavstemningen i Søgne og Songdalen, som endte med at de ikke vil skille seg fra Kristiansand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er glad for den høye valgdeltakelsen i denne folkeavstemningen. Folk har fått det avgjørende ordet og i et folkestyre er nettopp det en grunnverdi som vi setter høyt, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum i en skriftlig kommentar sendt til NTB.

Sp-lederen brukte store deler av valgkampen i 2021 til å love at kommuner som var blitt tvangssammenslått skulle få muligheten til å dele seg.

Prestisjesaken har kun endt med én kommuneoppsplitting, nemlig Ålesund og Haram. Flere fylker har imidlertid gått tilbake til sin gamle form.

– Endelig

Vedum har sagt at det viktigste er at innbyggerne får bestemme selv.

– Endelig har innbyggerne i Søgne og Sogndalen fått sagt sin mening. Som folkestyreparti har Senterpartiet og regjeringen sammen med stortingsflertallet endret loven slik at vi sikrer folks rett til å bli lyttet til i spørsmål om kommunesammenslåing, sier han videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innbyggerne i de tidligere kommunene Søgne og Songdalen har de siste ukene deltatt i en folkeavstemning om hvorvidt de skulle dele seg fra den nye storkommunen Kristiansand.

Resultatet ble klart natt til lørdag. I Søgne stemte 45 prosent for deling, mens 53,9 prosent stemte imot. I Songdalen stemte 41,5 prosent for deling, mens 57,2 prosent stemte mot.

Valgdeltakelsen var på 81,6 prosent i Søgne og 71,7 prosent i Songdalen.