Sjeføkonom: Høy lønnsøkning vil gi høyere rente

– Et lønnsoppgjør på over fem prosent betyr økt inflasjon og økte renter, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
– Et lønnsoppgjør på over fem prosent betyr økt inflasjon og økte renter, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En lønnsøkning på 5 prosent betyr at det blir vanskeligere for Norges Bank å få ned inflasjonen til 2 prosent. Det betyr trolig høyere rente.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets til VG.

– Desto mer lønningene stiger, desto mer jobb får sentralbanken for å banke inflasjonen tilbake, sier Andreassen.

– Et lønnsoppgjør på over fem prosent betyr økt inflasjon og økte renter fordi mer av inflasjonen blir skapt innenlands, utdyper han.

Mandag la nærmere 25.000 LO- og YS-medlemmer ned arbeidet i protest mot lønnsoppgjøret. Det er første gang siden krigen det er streik i et såkalt mellomoppgjør, der det kun forhandles om lønn.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik sa mandag at et tilbud om en faktisk lønnsøkning på 5,2 prosent ville vært et godt forhandlingsresultat med NHO.

LO-lederen har avvist at LO fikk et tilbud om 5,2 prosents lønnsøkning og avviser at det var et faktisk tilbud om 5,2 prosent i lønnsøkning på bordet da forhandlingene ble brutt.