Nakstad: Coronavarianten Kraken mer smittsom

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier den nye undervarianten av omikron smitter enda lettere. Foto: Javad Parsad / NTB
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier den nye undervarianten av omikron smitter enda lettere. Foto: Javad Parsad / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye undervarianten som har fått kallenavnet sitt etter sjømonsteret Kraken, sprer seg ifølge USA dobbelt så raskt som den vanlige omikronvarianten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I tillegg til forgjengernes evne til å omgå immunitet, har varianten også en ny mutasjon som gjør at den ganske lett binder seg til cellene våre. Derfor er den mer smittsom og viser nå svært stor spredningsevne i USA.

Det sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til TV 2 om den nye undervarianten av omikron, XBB. 1.5, som har fått kallenavnet Kraken.

Varianten har ført til en økende tendens av coronasmitte i USA og har også spredd seg til Europa. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er varianten påvist i 25 europeiske land, men Nakstad mener ikke at det er grunn til bekymring for alvorlig sykdom ennå.

– Foreløpige rapporter tyder på at vaksinene fortsatt beskytter mot alvorlig sykdom. Likevel er det grunn til å følge utviklingen nøye, slik Verdens helseorganisasjon har uttalt, sier han.

Ifølge Nakstad har ikke «Kraken» blitt påvist her til lands.

– Forgjengeren ble så vidt påvist i Norge i uke 44 og 46, ifølge FHIs ukesrapport, men ikke i uke 47 og 48.