Espen Nakstad: Derfor blir mange syke nå

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det har vært rekordmange innleggelser i desember og på nyåret.
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det har vært rekordmange innleggelser i desember og på nyåret.  Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er rekordmange innleggelser på sykehusene for tiden. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvorfor mange blir smittet av luftveissykdommer nå. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere sykehus har i det siste økt beredskapen på grunn av at luftveissykdommene florerer. Corona, influensa og RS-virus er blant sykdommene som mange nordmenn smittes av om dagen.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller til Dagbladet at det samlet sett har vært rekordmange innleggelser i desember og på nyåret.

Lavere immunitet

Over 2000 personer ble lagt inn på sykehus ukentlig i desember.

– Det er veldig vanlig med spredning av luftveisvirus nå. Hadde vi bare hatt influensa, så hadde vi nok ikke reagert så mye på dette i år. Men vi har i tillegg covid-19, som gir en ekstra epidemi, og så kommer RS-virus og andre ting samtidig. Det gjør at det blir ganske mye smitte, sier Nakstad til Dagbladet.

De to siste vintrene har det vært svært lite influensa på grunn av coronatiltakene. Dermed er det færre personer som har fersk immunitet mot smitte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De fleste vil bli smittet mange ganger

Fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, mener mye skal til for å ikke bli smittet.

Preben Aavitsland er fagdirektør i Folkehelseinstituttet. Foto: NTB
Preben Aavitsland er fagdirektør i Folkehelseinstituttet. Foto: NTB

– Det er vanskelig å unngå å bli smittet av noen av disse virusene i løpet av vinteren. De er nå en del av livet. De aller fleste av oss vil bli smittet mange ganger i løpet av livet, sier Aavitsland til Dagbladet.

Hele 38 prosent av befolkningen oppga i desember at noen i husstanden er forkjølet, eller at de mistenkte coronasmitte hos noen de bodde sammen med. Det er henholdsvis 16 og 24 prosentpoeng høyere enn i desember 2021 og 2020, og ny rekord. Det kommer fram i Norsk koronamonitor fra Opinion .