Handelsoverskudd på 73 milliarder kroner i første kvartal

Høy oljepris førte til et svært høyt handelsoverskudd i første kvartal 2021. Her er deler av Aker BP-plattformen Valhall i Nordsjøen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Høy oljepris førte til et svært høyt handelsoverskudd i første kvartal 2021. Her er deler av Aker BP-plattformen Valhall i Nordsjøen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Handelsoverskuddet endte på 73 milliarder kroner i første kvartal i år, det høyeste siden 2014. Det skyldes særlig stor oppgang i oljeprisen, ifølge SSB.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Inntekter fra eksport på råolje og naturgass utgjorde 143 milliarder kroner i første kvartal. Det er opp 38 milliarder kroner fra samme periode i 2020, noe som representerer en verdioppgang på over 36 prosent, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det var imidlertid nedgang i eksportvolumet for råolje og naturgass i samme periode. Økningen skyldtes altså høyere priser på olje- og gasseksporten.

Samlet eksport av varer ble 257 milliarder kroner i første kvartal 2021. Det er 40 milliarder kroner høyere enn både kvartalet før og samme periode i 2020.

Eksporten av tjenester er om lag 79 milliarder kroner i, nesten 15 milliarder kroner lavere enn i første kvartal 2020. Som i foregående kvartaler er det særlig nedgang i reisetrafikken og passasjertransporten.

Det var også overskudd på rente- og stønadsbalansen på nesten 21 milliarder kroner. Det ble utbetalt lite utbytte til utlandet på direkteinvesteringer i Norge samtidig som vi mottok høye utbytter fra utlandet, særlig gjennom oljefondet.