Medisinsk fagmiljø: Nasjonal nedstengning må til for å slå ned mutert virus

En strategi som i stor grad handler om testing, isolering, smittesporing og karantene er ikke lenger nok til å hindre det muterte viruset å spre seg, mener en gruppe professorer fra det medisinske fagmiljøet. De mener en ny periode med nedstengning av hele landet må til.
En strategi som i stor grad handler om testing, isolering, smittesporing og karantene er ikke lenger nok til å hindre det muterte viruset å spre seg, mener en gruppe professorer fra det medisinske fagmiljøet. De mener en ny periode med nedstengning av hele landet må til. Foto: Jil Yngland / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nødvendig å stenge ned landet, slik som i mars i fjor, for å unngå ukontrollert spredning av det muterte viruset og at det utvikle vaksineresistens.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skriver en gruppe professorer og spesialister fra det medisinske fagmiljøet i en kronikk i VG.

– Hvis det ikke er klare tegn til redusert virusspredning i løpet av få dager, mener vi den norske regjeringen må iverksette nasjonal nedstenging til virusutbruddene er slått ned i alle deler av landet. Det bør innføres strenge nasjonale tiltak, reiserestriksjoner og strengere tiltak i skolen fram til påske, heter det i kronikken, som blant andre er signert av Dag Jacobsen, avdelingsleder ved Oslo universitetssykehus.

Tisk ikke nok

I dag er smittebegrensende tiltak i stor grad basert på kommunenes tisk-strategi (testing, isolering, smittesporing og karantene), men det er ikke lenger nok, mener fagfolkene. En full nedstengning av mange sektorer er nødvendig for å få lav nok sosial mobilitet til at spredningen stoppes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det betyr nedstengning også i kommuner som ikke har stort smittetrykk, ifølge kronikken.

– Uten slike strenge nasjonale tiltak, som også må gjelde i områder med lave smittetall, er risikoen stor for at lokal smitte vil passere «under radaren» fram til store utbrudd oppdages, skriver kronikkforfatterne.

– Liten pris å betale

Kraftigere tiltaksnivå over hele landet vil også gi befolkningen tydeligere beskjed om alvoret i situasjonen.

– En nasjonal nedstenging på noen uker nå er en liten pris å betale i forhold til en ukontrollert spredning av muterte virus. En slik oppblomstring av epidemien vil føre til at mange mennesker, også i gruppen under 70 år, vil rammes av alvorlig sykdom og død, før også denne delen av befolkningen er vaksinert. Da er det også stor risiko for at de muterte virusene rekker å utvikle resistens mot vaksinene, heter det i kronikken.

Blant kronikkforfatterne er også overlege Mads Gilbert fra Universitetssykehuset i Tromsø, professor i internasjonal helse Gunnar Kvåle, professor i informatikk Dag Svanæs, og professor i mikrobiologi og smittevern Jörn Klein.