FHI intensiverer jakten på mutert virus

<p>Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet sier de intensiverer jakten på muterte varianter av coronaviruset. Foto: Berit Roald / NTB</p>
Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet sier de intensiverer jakten på muterte varianter av coronaviruset. Foto: Berit Roald / NTB Foto: NTB scanpix

Folkehelseinstituttet intensiverer jakten på muterte coronavirus for å finne ut om viruset etablerer seg i Norge.

– Vi jobber nå med å øke kapasiteten for å få til en enda bedre overvåking av virusmutasjoner, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) til NRK.

Dette gjøres for å få svar på om de nye variantene av coronaviruset blir et problem her i landet i nær framtid. FHI har ennå ikke funnet bevis på at mutantviruset går fra person til person i Norge, men dobler antall prøver de analyserer for å finne smitten.

De to variantene som bekymrer, ble oppdaget i England og Sør-Afrika, og forskerne mener de to variantene er spesielt smittsomme. Så langt er det kun prøver fra folk som kan knyttes til utenlandsreiser som har vist varianten.

Nå ønsker Folkehelseinstituttet å finne ut om det foregår skjult smitte av det muterte viruset. Dette gjøres ved at tilfeldige prøver fra personer som er smittet, blir utsatt for en spesialanalyse som kalles sekvensering.

Personvernpolicy