Lokale Høyre-politikere vil utrede kjernekraft i Norge

Atomkraftverket Grohnde ved Emmerthal i nordvestlige Tyskland. Høyres fylkeslag i Rogaland og Vestland har nå vedtatt å utrede kjernekraftutbygging i Norge, mens Trøndelag Høyre vil intensivere forskningen på kjernekraft. Illustrasjonsfoto: Halvard Alvik / NTB scanpix
Atomkraftverket Grohnde ved Emmerthal i nordvestlige Tyskland. Høyres fylkeslag i Rogaland og Vestland har nå vedtatt å utrede kjernekraftutbygging i Norge, mens Trøndelag Høyre vil intensivere forskningen på kjernekraft. Illustrasjonsfoto: Halvard Alvik / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyres fylkeslag i Rogaland og Vestland har vedtatt å utrede kjernekraftutbygging i Norge, mens Trøndelag Høyre vil intensivere forskningen på kjernekraft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre hadde i 2009–2013 programfestet forskning og utvikling av kjernekraft i Norge, primært med thorium som brennstoff. Det skjedde likevel ikke, selv om Høyre og Frp gikk inn for en forskningssenter på thorium i regjeringsplattformen i 2013.

Thorium er et lettere radioaktivt grunnstoff som kan brukes som brensel i atomreaktorer, og ikke gir utslipp av CO2 eller andre klimagasser.

Aktuelt: Grønt lys for atomkraft i Emiratene

Stortingsrepresentant Marianne Synnes Emblemsvåg (H) fra Møre og Romsdal er utdannet bioingeniør og molekylærbiolog og sier til Stavanger Aftenblad at hun ser på thorium som en framtidig kraftkilde i Norge.

Thorium er ikke egnet for kjernefysiske våpen, og det er ikke mulig med kjernefysisk nedsmelting.

– Vi er kanskje selvforsynt nå, men vi er bare i starten av elektrifiseringen og vil trenge mer og mer kraft. Vannkraften er ikke nok, og kjernekraft er langt mer stabilt enn vindkraft, og i Norge er ikke gasskraftverk «rent nok», sier Emblemsvåg.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) rangerte Norge i fjor på 12. plass av land med størst thorium- forekomster.

Aktuelt: Grønn Ungdom vil slåss for atomkraft