Nest varmeste januar i Oslo så langt

Det var grønt og bart ute da Norges første innendørs skianlegg åpnet i Lørenskog utenfor Oslo i forrige uke. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Det var grønt og bart ute da Norges første innendørs skianlegg åpnet i Lørenskog utenfor Oslo i forrige uke. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Så langt er denne måneden den nest varmeste januarmåneden som noen gang er registrert på Blindern i Oslo. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fram til og med 20. januar har gjennomsnittstemperaturen vært 2,8 grader, opplyser forsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Kun ett annet år – i 2005 – er det blitt målt høyere temperaturer på Blindern i disse første ukene etter nyttår.

Ved flere andre målestasjoner er januar så langt rekordvarm. Blant disse er tre stasjoner langs kysten som har målinger helt tilbake til 1800-tallet: Færder fyr, Oksøy fyr utenfor Kristiansand og Utsira fyr i Rogaland.

Klimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri

Aldri før er det målt høyere temperaturer mellom nyttår og 20. januar ved disse fyrtårnene. Ved Oksøy fyr var det nøyaktig like varmt i 2007 – men ikke varmere.

I Oslo har også nedbørsituasjonen etter nyttår vært langt utenfor det normale. 2020 og 1990 er de eneste årene det ikke har vært registrert snø på Blindern så langt i januar.

Aktuelt: Permafrosten på Svalbard tiner – det er dårlig nytt

På Sunndalsøra i Møre og Romsdal ble det satt ny nasjonal varmerekord rett etter nyttår. 19 varmegrader er den høyeste makstemperaturen som noen gang er målt i Norge i årets første måned.

Både i Norge og de fleste andre steder på kloden har gjennomsnittstemperaturene gradvis steget som følge av den globale oppvarmingen. Varmerekorder settes dermed oftere enn om klimaet hadde vært stabilt.

Aktuelt: Vinteren på Svalbard kan bli 20 grader varmere om 80 år

Personvernpolicy