Bærum kommune sponser arrangement med kjent 9/11-skeptiker: – Svært uheldig

Video: Kjent 9/11-skeptiker til Bærum kommune-sponset møte.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bærum kommune har bevilget 40.000 kroner til et arrangement på Stabekk kino den 7. desember. En av foredragsholderne er den kjente 9/11-skeptikeren Niels Harrit. Det er uheldig, mener kommunen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kultursjef Berit Inger Øen sier til ABC Nyheter at det er ukjent for henne at Stabekk kino har invitert konspirasjonsteoretiker Niels Harrit til et arrangement den 7. desember.

– Dette er svært uheldig, sier hun til ABC Nyheter.

– Kommer dere til å følge opp dette med Stabekk kino?

– Vi komme til å be om en begrunnelse fra arrangørene.

Arrangementet, som avholdes årlig, heter Årsverk 2019 og arrangeres av Torstein Markus Mollestad og Jan Christian Mollestad.

Forsker: – Forsøpling av det offentlige ordskiftet

Seniorforsker ved Holocaust-senteret Terje Emberland syns det er fornuftig av kommunen å stille seg kritisk til at Harrit får delta på Årsverk 2019. Han trekker frem at Harrit har opptrådt i mange konspirasjonsforum, blant annet har han opptredt sammen med vaksinemotstandere og blir også hyllet av antisemittiske konspirasjonsteoretikere på Nyhetsspeilet som blant annet hevder at at Jens Stoltenberg er jøde og del av en verdenspomslåenende jødiskesammensvergelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Terje Emberland Foto: HL-senteret
Terje Emberland Foto: HL-senteret

– Han representerer ikke bare forestillingen om at de amerikanske myndighetene sto bak 9/11, men inngår i en bredere konspirasjonskultur. Arrangørene ønsker kanskje å trekke frem subkulturelle holdninger og være litt provoserende, men her går det fullstendig galt, sier han til ABC Nyheter.

– Jeg mener det forsøpler det offentlige ordskiftet legger han til.

– De står selvsagt fritt til å gjøre det, men jeg syns det er trist at et positivt arrangement som dette lar seg bruke som plattform for slike folk, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er 9/11-skeptisisme en konspirasjonsteori?

– Utvilsomt.

– Er det farlig å gi en plattform til denne typen holdninger?

– Ja, det er farlig fordi det undergraver folks evne til kritisk tenkning. Dessuten sprer konspirasjonsteorier hat og skaper fiendebilder.

Arrangør: – Et eller annet skjedde 11. september

ABC Nyheter har snakket med en av arrangørene av Årsverk 2019, Jan Christan Mollestad, om hvorfor de valgte å invitere Niels Harrit.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi hadde et ønske om å høre fra en person som har stilt seg kritisk til den offisielle versjonen om hva som skjedde på 9/11, svarer Mollestad.

– Hvorfor det?

– Irak-krigen ble startet av at Collin Powell sto og løy i FN. Han sa at han hadde ugjendrivelig bevis for at at Saddam Hussein hadde atombomber. Her har vi litt av det samme: et eller annet skjedde den 11. september og to fly traff to hus også ramlet et tredje hus. Hvordan skjedde det? Og dette førte til at man gikk til krig mot Afghanistan og har blitt værende der i 18 år, sier han.

Mollestad understreker at han ikke er Harrits forsvarer.

– 9/11-skeptikere har blitt knyttet opp mot teorier om en deep-state og andre ekstreme konspirasjonsteorier. Hva tenker du om det?

– Du kan kalle hva som helst for en konspirasjonsteori. Det er viktig i vårt samfunn, som er så mainstream, at fagfolk som kanskje ser at keiseren ikke er kledd slik som han sier slipper til. Vi må la de modige enkeltmenneskene som stiller spørsmål må lov til å få en mikrofon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsker mener en plattform kan legitimere konspiratorikeren

Forsker Terje Emberland ved Holocaust-senteret trekker frem at det i konspirasjonskulturen stadig dukker opp antisemittiske teorier.

– Kan det være positivt å belyse dem ved å gi dem en plattform?

– Nei, da legitimerer man dem som interessante samtalepartnere. Man kan ikke hindre disse menneske i å arrangere sine egne møter, men her har arrangørene har gått seg vill.

– Hvorfor er folk så skeptiske til det de kaller den offisielle historien?

– Folk føler at store hendelser må ha store årsaker. Slike store hendelser med traumatiske konsekvenser knyttes det alltid konspirasjonsteorier til.

Programmet, slik det er annonsert, har en rekke kjente navn. Og midt iblant dem, konspirasjonsteoretikeren Niels Harrit.
Programmet, slik det er annonsert, har en rekke kjente navn. Og midt iblant dem, konspirasjonsteoretikeren Niels Harrit.

I år kan arrangementet Årsverk 2019 smykke seg med navn som Kåre Willoch, Kari Bremnes og Jan Erik Vold. Likevel velger enkelte å ikke dra på grunn av Harrit. Arrangør Jan Christian Mollestad synes det er «morsomt» at folk reagerer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noen sier de ikke vil komme på arrangementet etter at de fikk vite at Harrit skulle være med, men det går bra, for vi er nesten utsolgt, ler han.

– Blir det mulighet for spørsmål fra publikum?

– Ja, det er klart. Men det er begrenset tid. Og jeg kan ikke tro at noen tar skade av å høre på ham.

Til kultursjefens kommentar om at dette er svært uheldig, gjentar Mollestad at han syns det er viktig å stille spørsmål ved en krig som Norge er involvert i.