Stoltenberg: – Veien til fred i Afghanistan er lang og hard

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg holdt minnetale utenfor NATO-hovedkvarteret i Brussel under markering av 18-årsdagen for terrorangrepene i USA 11. september 2001. Foto: Fredrik Ljone Holst / NTB scanpix
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg holdt minnetale utenfor NATO-hovedkvarteret i Brussel under markering av 18-årsdagen for terrorangrepene i USA 11. september 2001. Foto: Fredrik Ljone Holst / NTB scanpix

I en minnetale 11. september sa NATO-sjef Jens Stoltenberg at alliansen ønsker en fredelig løsning i Afghanistan, men at veien dit er lang og hard.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag talte Stoltenberg og den amerikanske NATO-ambassadøren ved en minnemarkering utenfor NATO-hovedkvarteret i Brussel. Ved inngangen står et minnesmerke laget av forvridd stål fra tvillingtårnene i New York som raste i terroraksjonen for 18 år siden.

– Når vi går forbi dette minnesmerket hver dag, husker vi lidelsene og det forferdelig tapet. I dag minnes vi de 2.977 som mistet livet den dagen, sa Stoltenberg.

Hele alliansen stilte seg bak USA i solidaritet den gangen.

– Det var én for alle, alle for én. Siden den gangen har vi kjempet mot terror sammen. Tusenvis har tjenestegjort, og mange har betalt den høyeste prisen. Vi må sørge for at deres tap ikke var forgjeves, sa generalsekretæren.

Nylig brøt fredssamtalene mellom Taliban og USA sammen. 18 år etter invasjonen av Afghanistan, har NATO fortsatt styrker i landet.

– Det er for tidlig å si når det kan bli samtaler igjen, men det må bli nye samtaler. Alle medlemmene i alliansen ønsker en fredelig, forhandlet løsning, men den må oppfylle noen grunnleggende betingelser og sikre freden. Målet med den militære tilstedeværelsen er å legge til rette for en fredelig løsning, fortsatte Stoltenberg og innrømmet samtidig at veien til fred i landet er lang og hard.

– Vi vil fortsette å trene afghanske sikkerhetsstyrer slik at de kan kjempe mot terror i sitt eget land. Vi må sikre at Afghanistan ikke igjen blir en trygg havn for internasjonal terrorisme. I tillegg må vi gjøre det vi kan for å sikre kvinners rettigheter og menneskerettighetene i landet, sa Stoltenberg.

Hat

På spørsmål om hva han tenker om hatet i verden i dag, svarte han at angrepene 11. september i USA, på Utøya i 2011 og angrep mot muslimer i Norge og på New Zealand, minner oss om at terror har mange former.

– Terroren misbruker mange ulike religioner og politiske ideologier, men alt handler om det samme, det handler om hat. Det må vi bekjempe med holdninger og verdier, men noen ganger også med politi, etterretning og militære maktmidler, svarte NATO-sjefen.

Mintes heltene

USAs NATO-ambassadør Kay Bailey Hutchison Hun mintes de drepte og dem hun kalte heltene fra 11. september.

– Mannskaper fra nødetatene, brannfolk, vanlige borgere som risikerte livet for å hjelpe

Hun trakk også fram solidariteten USA opplevde etter angrepet.

– Vår allierte stilte seg bak oss. NATO var svaret på spørsmålet om kollektiv sikkerhet for 70 år siden og er det fortsatt, sa Hutchison.

– Så lenge vi står samlet.

Personvernpolicy