Da de norske jødene ble deportert, diskuterte Quisling-regjeringen ny tollinspektør

Ved Amerikalinjens kai, Utstikker 1 i Oslo, forlot det tyske skipet Donau kaia den 26. november 1942. Om bord var 529 jøder som skulle til utryddingsleirene. Forskere gjør fortsatt nye funn i arkivene som avdekker hvor mye norske politikere visste om hvor de skulle. Foto: Georg W. Fossum/NTB scanpix
Ved Amerikalinjens kai, Utstikker 1 i Oslo, forlot det tyske skipet Donau kaia den 26. november 1942. Om bord var 529 jøder som skulle til utryddingsleirene. Forskere gjør fortsatt nye funn i arkivene som avdekker hvor mye norske politikere visste om hvor de skulle. Foto: Georg W. Fossum/NTB scanpix

På av den mørkeste dagen i norsk historie diskuterte regjeringen svært trivielle saker, viser ny forskning.

I alt 529 norske jøder ble deportert og sendt til konsentrasjonsleirene med skipet «Donau» torsdag den 26. november 1942.

Natten før hadde politiet hatt razzia mot jødiske kvinner og barn. Tidligere på høsten hadde jødiske menn blitt arrestert.

På den faste regjeringskonferansen som NS-regjeringen hadde på slottet hver torsdag var det meningen at visse bestemmelser om jøder skulle vedtas.

Men denne dagen ble saken lagt til side.

De fleste av av jødene i Norge var da allerede på vei ut Oslofjorden. Fem dager senere ankom de Auschwitz. Bare ni av dem overlevde.

– Loven ble brutalt overkjørt av historien. Den ble overflødig, sier Øystein Sørensen ved Universitetet i Oslo.

Snakket om arbeidstider i julehelgen

Historikeren arbeider med en vitenskapelig artikkel om NS-regimet og jødene. Der har han blant annet studert hvilke saker som var oppe på regjeringsmøtet rundt kl. 14.00 denne mørke dagen i norsk historie.

Han presenterte noen smakebiter av hva han hadde funnet i arkivene på et arrangement om antisemittisme i Norge før og nå ved Det Norske Videnskaps-Akademi i Oslo mandag.

Blant sakene han finner er blant annet arbeidstiden i regjeringens kontorer den kommende jule- og nyttårshelgen. Og at ble det utnevnt ny tollkasserer i Drammen.

Les også:

Ikke tvil om at de hadde moralsk ansvar

Antisemittisme var en viktig og integrert del av det ideologiske grunnlaget for det nasjonalsosialistiske partiet NS, slo Sørensen fast i sitt foredrag.

– Det er ikke tvil om at NS-regimet og de som aktivt sluttet opp om det, hadde et moralsk medansvar for de norske jødenes skjebne under andre verdenskrig, uavhengig av hva det enkelte NS-medlem hadde av informasjon om denne skjebnen.

I NS-programmet fra 1934 sto det ingenting om jøder. Men siden partiet var styrt etter førerprinsippet var det offisielle partisynet å finne i Vidkun Quislings taler og artikler.

Der tegner det seg et bilde av en rasebiologisk basert antisemittisme med betydelige konspiratoriske innslag, mener Sørensen.

Les også:

Stolte på at Hitler ville finne en løsning

Mest programmatisk er det foredraget Quisling holdt på en konferanse i Frankfurt i mars 1941. Der malte han opp et stort bilde av jødiskinspirert verdenssammensvergelse som sto imot den europeiske sivilisasjonen.

Øystein Sørensen, professor i historie ved UiO, mener at antisemittisme var en viktig og integrert del av det ideologiske grunnlaget for Nasjonal Samling. Foto: UiO
Øystein Sørensen, professor i historie ved UiO, mener at antisemittisme var en viktig og integrert del av det ideologiske grunnlaget for Nasjonal Samling. Foto: UiO

Jødedommens mål var å bryte ned de andre folks naturlige nasjonale organisasjoner. Dette gjorde det nødvendig med en løsning av det han kalte «jødeproblemet».

Han tok konkret til orde for en felles lovgivning om jøder i det tysk-dominerte Europa, etter mønster av de tyske Nürnberglovene. Denne lovgivningen skulle forby raseblanding og nekte jødene statsborgerlige rettigheter.

I talen tok han også opp hva man kunne gjøre med jødene. Når jødespørsmålet ikke kunne løses med å utrydde jødene «må deres parasitt-tilværelse hindres i at de får sitt eget land», sa han. Men dette kunne ikke være Palestina, mente han, fordi dette hadde blitt arabernes land.

Han hadde ingen andre konkrete forslag og uttrykte i talen at han hadde full tiltro til at Hitler ville finne «praktiske løsninger».

Les også:

Helst en egen øy

Mellom mars 1941 og desember 1942 skjedde det mye. Sovjet og USA hadde kommet inn i krigen og blitt Tysklands fiender. Quisling hadde fått dannet regjering i Norge og i november ble altså 529 jøder deportert.

Quisling fortsatte i det aggressive sporet da han holdt en tale i Trondheim i desember samme året. Jødene var fortsatt den store fienden, og nå kunne Quisling også koble dem til Stalin.

«I dag er det jødene som bestemmer i USA, England og Sovjetunionen», hevdet han.

Løsningen hans var at de måtte fjernes fra Europa for godt. Det var en ideologisk begrunnelse for deportasjonen og for å fortsette å deportere de jødene som fortsatt oppholdt seg i Norge.

Han mente at den eneste løsningen var at jødene forlot Europa og reiste til en annen del av verden, helst en øy.

Les også:

Rasebiologien dukker opp

Quisling ville demonstrere overfor Hitler at NS hadde full kontroll og kunne styre Norge på egen hånd. Også når det gjaldt jødespørsmålet, sier Sørensen.

Etter 1. februar 1942 ble det mer systematikk inn i lovgivningsarbeidet mot jødene. Høsten 1942 kom meldepliktsloven og loven om inndragning av jødiske formuer.

Meldepliktsloven ga en utvidet definisjon av jøder. Den inkluderer det NS kaller fulljøder, halvjøder og kvartjøder. Denne loven var mer vidtgående enn nazi-Tysklands Nürnberg-lover.

– Dette må ses i sammenheng med den kraftig opptrapping i antisemittismen i NS høsten 1942.

En mindre kjent lov, som aldri ble realisert, var ment å være den store og overgripende loven om jøder, en norsk Nürnberglov. Det finnes lite historisk materiale om denne, men den er uhyre interessant og viktig, mener Sørensen.

Et utkast til en slik lov fra Innenriksdepartementet ble behandlet i Justisdepartementet og grundig slaktet. De kom med en sterk kritikk av Innenriksdepartements forslag.

Les også:

To typer antisemittisme?

Justisdepartementet mente at lovforslaget gikk for langt både når det gjaldt hvem loven skulle omfatte og de mange diskriminerende tiltakene som skulle ramme jøder. De utarbeidet et noe mer moderat alternativt lovforslag.

Men loven ble altså aldri vedtatt - den ble overflødig etter at jødene ble deportert fra Norge.

Historiker Hans Fredrik Dahl kommenterte at han mente at det var to typer antisemittisme som kom til uttrykk i Norge på denne tiden. Den hadde rot to ulike steder.

Den gamle antisemittismen handlet om en gammel religiøs forståelse av jøders mentalitet. Det nye med Nasjonal Samlings forståelse at jøder var at de ble definert etter biologiske kriterier.

Den rasebiologiske forståelsen av jøder skapte store problemer for jurister i NS-Norge og for den saks skyld også i Nazi-Tyskland. For hvordan man skulle definere hva som var en jøde i et lovverk? Dette ble vanskelig for i det minste noen av dem, mener Sørensen.

Men denne loven ble altså overflødig etter den 26. november 1942.

Les også:

Norske jurister var lojale

I Norge er det få spor å finne etter rettsliggjøring av jødeforfølgelse i Norge, i motsetning til i Tyskland, forteller Hans Petter Graver. Han er professor i juss ved Universitetet i Oslo og har studert dommere som må håndheve undertrykkende og autoritær lovgivning i et prosjekt som forskning.no skrev om tidligere i år.

Så tidlig som i 1936 kom det et nifst forvarsel til det som skulle skje i Tyskland.

Gjennom lov og rett ble jødene systematisk støtt ut av posisjoner som rettighetshavere i samfunnet.

Når ikke dette skjedde i Norge, skyldes det sannsynligvis ikke mangel på ideologi, men mangel på rettslige konflikter med opphav i jødespørsmålet.

Når det kunne blitt aktuelt med en rettspraksis var jødene allerede deportert.

NS fikk den juridiske rådgivning som de trengte, mener Graver. Han har bare funnet én protest fra juridisk hold på deportasjonen av jødene.

Saken er opprinnelig publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:10 Nav unnlot å orientere Riksadvokaten13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne kritisk skadd i busskjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg ba kollegene skjerpe seg21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Dale demper troen på elfly i Norge20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 – Det ser ut som Nato gir Tyrkia en slags ryggdekning til å fortsette krigen17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Dramatisk vitnemål mot Trump15:25 Banktrøbbel rammet 150.000 pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas har fått nok: Sender asyl-advarsel til resten av Europa12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen
Siste nytt
14:10NorgeNav unnlot å orientere Riksadvokaten13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne kritisk skadd i busskjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58PolitikkBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg ba kollegene skjerpe seg21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeDale demper troen på elfly i Norge20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50Politikk– Det ser ut som Nato gir Tyrkia en slags ryggdekning til å fortsette krigen17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34KulturTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilVil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkDramatisk vitnemål mot Trump15:25PengerBanktrøbbel rammet 150.000 pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas har fått nok: Sender asyl-advarsel til resten av Europa12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen
Populært