Randi var på bærtur og fant en drone som var helt på bærtur

Den nesten 90 kilo tunge og to meter lange dronen som ble funnet ble skutt ut fra Andøya romsenter, om klag 30 mil sørvest for Sørøya.
Den nesten 90 kilo tunge og to meter lange dronen som ble funnet ble skutt ut fra Andøya romsenter, om klag 30 mil sørvest for Sørøya. Foto: NTB scanpix/ privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Randi Hjertø var på bærtur gjorde hun et oppsiktsvekkende funn. I fjæresteinene på Sørøya lå det en 89-kilos vraket drone. – Vi bare fant den, sier hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var bær hun jaktet på, Randi Hjertø. Fra hytta på Sørøya utenfor Hammerfest gikk turen langs fjæra, men der lå det svært uvanlig vrakgods og ventet.

– Ja, vi var på bærtur da vi fant dronen. Vi bare fant den og tok bilde av den, sier hun til ABC Nyheter.

Dronen er lagd av det tyske selskapet Airbus som leverer høyteknologiske produkter til både forsvaret og romfartsindustrien. Dronen var helt tydelig ikke et privat leketøy.

Den veier 89 kilo, og Hjertø anslår at den var om lag to meter lang.

– Uvanlig

Hun kontaktet først Forsvaret og spurte om de kjente til maskinen. Men det viste seg raskt at den ikke var deres, og kom fra et helt annet sted enn en militær base eller fartøy:

– Vi har noe kunnskap om dette, ja, sier Terje Kristensen som leder droneavdelingen ved Andøya romsenter, 30 mil sørvest for funnstedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dronen tilhører datterselskapet Andøya Test Center (ATC) og skulle egentlig ha vært skutt i fillebiter under en militær øvelse.

– Det er uvanlig at de senere dukker opp i fjæresteinene, sier Gunnar Jan Olsen som er daglig leder ved ATC, til ABC Nyheter.

Tatt av havstrømmene

Slike jet-droner brukes som målmateriell ved missiløvelser. De styres fra land som fjernstyrte fly, og det er ikke lagret data i dronene som vil være av interesse for fremtidig læring. Hver droner koster flere hundretusen kroner, opplyser Olsen.

– Etter nedskytning regnes de som vrak, men vi vil jo likevel gjerne ha de tilbake. Som du ser så ser jo ikke denne dronen særlig pen ut, så den har jo ingen økonomisk verdi heller.

Olsen mener akkurat denne dronen er skutt ned utenfor Andøya under en øvelse i fjor, og så har den rekt med havstrømmene nordøstover. ATC har ennå ikke tatt stilling til om hittegodset vil utløse noen finnerlønn for bærplukkerne.

Dronen er nå plukket opp og hentet av Kystvakta.