Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk

Den danske historikeren Uffe Østergaard er ifølge Wikipedia kjent som en provokatør som gjerne stiller spørsmål ved vedtatte oppfatninger av dansk og europeisk identitet.
Den danske historikeren Uffe Østergaard er ifølge Wikipedia kjent som en provokatør som gjerne stiller spørsmål ved vedtatte oppfatninger av dansk og europeisk identitet. Foto: Mogens Engelund/ Wikipedia

Professor Uffe Østergaard vil bygge mur rundt Europa for å hindre at kontinentet splittes grunnet av innvandring. – Splittelsen er her allerede, sier Odd Arvid Storsveen, professor ved UiO.

Ved månedsskiftet tok den danske historieprofessoren Uffe Østergaard til orde for å bygge mur rundt Europa for å stoppe innvandringen. En mur som ifølge professoren burde utstyres med trådgjerder i fire baner, lyskastere og vakttårn.

Østergaard er professor i europeisk sivilisasjon og integrasjon ved Aarhus Universitet og professor i europeisk og dansk historie ved handelshøyskolen i København (CBS). Han er en aktiv samfunnsdebattant i Danmark.

I en kronikk publisert i den danske avisen Politiken kom han nylig med en oppfordring om å bygge mur rundt Europa.

Oppslaget fikk stor oppmerksomhet i Danmark, og ble omtalt av både danske og internasjonale medier.

Odd Arvid Storsveen er historiker og professor ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO
Odd Arvid Storsveen er historiker og professor ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO

Odd Arvid Storsveen, historiker og professor ved Universitetet i Oslo, stiller seg tvilende til Østergaards forslag om å bygge mur rundt Europa.

– Dette er jo faktisk tanker som Østergaard, en tidligere kritiker av trang nasjonalisme, er kommet frem til i de senere år. Det er neppe realistisk å bygge noen slags murer, bare av rent geografiske årsaker. Men selvsagt også av flere andre grunner, sier Storsveen til ABC Nyheter.

«Sterk tro på nordisk velferdsmodell»

Østergaard skriver: «Etter andre verdenskrig var det en sterk tro på at den nordiske velferdsmodellen var så robust og attraktiv at den kunne integrere alle fremmede».

Østergaard pleide selv å dele denne oppfatningen, men har siden kommet til å endre syn.

Hvis ikke en mur bygges, mener han det vil skje en splittelse mellom Øst-, Sør- og Vest-Europa over motstridende syn på hvordan innvandringen håndteres.

– Men splittelsen innenfor EU mellom vest, øst, sør og så videre er jo der allerede, sier Odd Arvid Storsveen ved UiO.

Ifølge Storsveen vil dette tendensielt kunne trekke land som Polen, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Romania og Slovenia mot Russland, med sin mer restriktivt nasjonale og mindre liberale samfunnsforståelse. Det er også mulig at Italia og Hellas vil gjøre det samme.

– Med Brexit kan Storbritannia på den annen side komme til å opptre mer selvstendig, med et verdensperspektiv snarere enn med spesiell interesse for Europa. Altså, gå tilbake til sin mer tradisjonelle historiske rolle. Så får vi se om Skottland blir med på det, eller river seg løs, forklarer Storsveen.

Les også: Regjeringen vil gjøre det enklere for innvandrere å vise hva de kan

Ny EU-leder

De landene som da gjenstår er blant andre Frankrike, Tyskland, Benelux-landene Belgia, Nederland og Luxembourg, og delvis Spania, Norden og Balkan, enn så lenge.
– Men det er jo til dette, det vesteuropeiske EU, som migranter og flyktninger ønsker seg til. Ikke til Polen eller Slovakia eller Romania. Det er jo paradokset, sier UiO-professoren.

Storsveen stiller spørsmålet om disse sentrale og vesteuropeiske EU-landene kan sørge for integrering, arbeidsplasser og kulturell frihet for hundretusener eller millioner av mennesker fra Afrika og Asia.

– Valget av ny leder tegner vel ikke så bra. Så det er vel dette Europa-vennen Østergaard frykter de ikke klarer, og da synes han at han må komme med noen provoserende forslag som vil skape debatt, sier Storsveen.

I november vil nyvalgte Ursula von der Leyen tiltre i stillingen som EU-kommisjonens nye president. Den Brüssel-fødte tyske politikeren har hatt flere ministerposter under Angela Merkel, og representerer samme parti, CDU, som under flyktningkrisen førte Europas mest liberale innvandringspolitikk.

Hun har tidligere støttet opp om ideen om et «Europas Forente Stater», og mener landene i Europa må gå inn for en større byrdedeling når det gjelder innvandring. Selv mener hun det er klimaendringene som er vår tids største utfordring.

Debatt om integrering og assimilering

Danske professor Østergaard skriver videre i kronikken at «beskyttelse av grensene er nødvendig, ellers gjør befolkningen opprør ved å velge regjeringene bort».

Han hevder integreringen har feilet, og at det er på tide at politikerne erkjenner at det er vanskelig å integrere flyktninger.

«Ghettoer er et godt eksempel på parallelle samfunn som oppstår. Integrasjonen har ikke sviktet for alle, men for relativt mange mennesker», hevder Østergaard.

I sin kronikk deler han ønsket om å se assimilering av innvandrere i stedet for integrering, for da er man i større grad nødt til å adoptere vertsnasjonens kultur. Videre mener han at alle innbyggere bør akseptere de «lutheranske dyder», som han påpeker er utbredt i det danske samfunn.

Les også: Norskfødte innvandrerbarn på klassereise

– Burde være åpne for en debatt om den europeiske fremtid

Odd Arvid Storsveen sier at debatten Østergaard prøver å lede an er av det prinsipielle slaget, som går på hva som eventuelt er «integrering» og hva som er «assimilering».

– Kanskje har det vært en uvilje blant mange, særlig intellektuelle på den liberale siden eller venstresiden, til å ta den debatten. Dels ut fra en tro på at folk fra andre områder i verden uten videre vil adoptere europeiske tradisjoner fordi disse i seg selv liksom burde være «best», altså universalisme.

– Og dels ut fra en motvilje mot å kritisere andres tradisjoner og verdier fra et ovenfra-og-ned-synspunkt - der er det vel arven fra gammel kolonialisme, og alt det der som spiller inn, sier den norske professoren.

Han legger til at det likevel er vanskelig å tro på at problemene løser seg med rene tvangsmidler, eller med grensekontroller og lignende.

– Jeg ser Østergaards utspill mer som en provokasjon, og at han vil utnytte sin posisjon som kjent intellektuell til å skape diskusjon. Men dette virker kanskje mot sin hensikt, og kan se ut til å dytte folk ned i skyttergravene isteden.

– Uansett: Både historikere og andre som definerer seg som intellektuelle, burde være åpne for en debatt om den europeiske fremtid. Drømmen fra 1990-årene om en evig vekst inn i overfloden av så vel toleranse som velstand ser i hvert fall ut til å ha blitt noe frynset, sier Storsveen avslutningsvis.

Les også: Elvestuen hyller Von der Leyens klimaambisjoner

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken
Siste nytt
17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07PolitikkChiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31PolitikkBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken
Populært