von der Leyen ny president for EU-kommisjonen

Ursula von der Leyen er nominert av EUs stats- og regjeringssjefer til å bli Jean-Claude Junckers etterfølger som leder for EU-kommisjonen, EUs absolutte toppjobb. Hun blir i så fall den første kvinne i denne posisjonen. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix
Ursula von der Leyen er nominert av EUs stats- og regjeringssjefer til å bli Jean-Claude Junckers etterfølger som leder for EU-kommisjonen, EUs absolutte toppjobb. Hun blir i så fall den første kvinne i denne posisjonen. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix

Med drøyt halvparten av de folkevalgte i ryggen ble tyske Ursula von der Leyen (60) godkjent som ny president i EU-kommisjonen. Hun blir første kvinne i jobben.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Von der Leyen overtar posten i EU-kommisjonen etter Jean-Claude Juncker 1. november. Hun blir første tysker på over 50 år med EUs aller tyngste post, og dessuten historiens første kvinnelige president i EU-kommisjonen

– Jeg er så beæret, så overveldet. Deres tillit til meg betyr tillit til Europa, sa von der Leyen i en tale da valgresultatet var klart.

Von der Leyen trengte 374 stemmer for å bli godkjent av EU-parlamentet, og klarte det med med ni stemmers margin. Den tyske kristendemokraten fikk 383 stemmer, mens 327 stemte imot og 22 parlamentarikere avga blank stemme.

EU-kommisjonens påtroppende leder har fått gratulasjonsmeldinger fra blant andre NATO-sjef Jens Stoltenberg, statsminister Erna Solberg, og Tysklands statsminister Angela Merkel, som har vært hennes sjef siden 2005.

Splittet

For to uker siden ble den tyske politikeren overraskende nominert av EUs stats- og regjeringssjefer til å bli president i EU-kommisjonen.

Utfallet av avstemningen i EU-parlamentet tirsdag har vært usikkert. Flere politiske grupper i EU-parlamentet har vært splittet i synet på den tyske kandidaten og har uttrykt misnøye med hvordan hele lederkabalen i EU ble lagt.

Professor og leder for Center for Europeisk politikk, Marlene Wind ved Universitetet i København, mener at til tross for knapt flertall, så har den tyske politikeren samlet støtte på rekordtid.

– Det er et knapt flertall, men årsaken til at mange har stemt imot henne har ikke vært på grunn av henne personlig. Årsaken er at de har vært rasende over at Rådet droppet spisskandidatsystemet, sier hun.

Spisskandidatsystemet der hver partifamilie i EU stiller med sine egne offisielle kandidater, ble tatt i bruk for første gang i 2014 da Jean-Claude Juncker ble valgt.

Les også: von der Leyen lover plan for klimanøytralitet innen 100 dager

Klimabudskap

Fra talerstolen i EU-parlamentet tidligere tirsdag var klima et av von der Leyens hovedbudskap. Hun lovet blant annet å legge fram tidenes første europeiske klimalov, samt at Europa skal bli klimanøytralt innen 2050.

Dette var populært blant flere sosialdemokrater, som ytret seg positivt til politikerens uttalelser på Twitter. Til tross for klimafokus har ikke von der Leyens fått støtte av partigruppen De grønne, som har kalt planene hennes for «vage».

- Gode intensjoner alene er ikke nok. Vi ble valgt for å sette dagsorden om endring, og vi har ikke hørt nok om våre største krav, nemlig konkrete forslag til å unngå klimaendringer, sier Ska Keller, som er en av lederne for den grønne partigruppen.

Solberg og Stoltenberg gratulerer

Statsminister Erna Solberg (H) sender gratulasjoner til EU-kommisjonens nyvalgte president, Ursula von der Leyen. Også NATO-sjef Jens Stoltenberg gratulerer.

– Norge og EU har et langt og særlig godt forhold. Ser fram til å diskutere hvordan det forholdet kan utvikles ytterligere i nær framtid, skriver Solberg på Twitter.

Von der Leyen har vært Tysklands forsvarsminister siden 2013, og NATO-sjef Jens Stoltenberg var tidlig ute med å gratulere.

– Den gode kjennskap til NATO vil komme til nytte når vi fortsetter å styrke samarbeidet mellom Europa og Nord-Amerika. Jeg ser fram til å samarbeide med deg, tvitrer den tidligere norske statsministeren.

Les også: Berlin kjøper nesten 700 leiligheter

(Saken fortsetter under)

Daværende tysk forsvarsminister Ursula von der Leyen og påtroppende NATO-sjef Jens Stoltenberg fotografert i Berlin i 2014. Foto: Andrea Gjestvang / NTB scanpix
Daværende tysk forsvarsminister Ursula von der Leyen og påtroppende NATO-sjef Jens Stoltenberg fotografert i Berlin i 2014. Foto: Andrea Gjestvang / NTB scanpix

Går av som forsvarsminister

Mandag kunngjorde von der Leyen at hun går av som Tysklands forsvarsminister onsdag. Von der Leyen har vært forsvarsminister i Tyskland siden 2013 og tilhører Angela Merkels kristendemokratiske parti CDU.

– Hun vil møte utfordringene vi i EU møter med stor styrke. Selv om jeg mister en minister gjennom mange år, får jeg en partner i Brussel, sa Merkel etter avstemningen.

Von der Leyen har vært en omstridt minister, og fått kritikk for å ha sendt tyske styrker på skarpe oppdrag til Afghanistan og Mali. 60-åringen, som er utdannet lege, har også hatt utfordringer med høyreekstremister i det tyske forsvaret.

Den tyske politikeren og sjubarnsmoren har tidligere vært både familieminister og arbeidsminister i Merkels regjeringer. Hun er født i Brussel hvor hun bodde til hun var 13 år, og snakker både fransk og engelsk flytende i tillegg til morsmålet.

Löfven: – På tide med en kvinne

Sveriges statsminister Stefan Löfven gratulerer Ursula von der Leyen og sier det er på tide at EU-kommisjonen har fått sin første kvinnelige leder.

– Det er på tide at vi får en kvinne i denne viktige posisjonen, sier Löfven, som mener det er bra at ledelsen i EUs institusjoner nå kommer på plass.

Den svenske statsministeren sier i en uttalelse at regjeringen vil gå i forhandlinger med den tiltredende presidenten om den svenske kommisjonæren.

Fakta om Ursula von der Leyen

* Nominert av EUs stats- og regjeringssjefer til å bli Jean-Claude Junckers etterfølger som leder for EU-kommisjonen, EUs absolutte toppjobb. Godkjent med et flertall på 383 av 747 stemmer i EU-parlamentet tirsdag. Hun blir første kvinne i denne posisjonen.

* Tysklands forsvarsminister siden 2013, tilhører Angela Merkels kristendemokratiske parti. Går av som forsvarsminister onsdag, tar over for Juncker 1. november.

* Har stått ved Merkels side helt siden hun ble statsminister i 2005. Har vært både familieminister og arbeidsminister.

* Blir beskrevet som en ihuga tilhenger av EU og europeisk samarbeid, om enn ikke så tett og integrert som Frankrikes president Emmanuel Macron ønsker. Har utstrakt kontaktnett i EU, snakker engelsk og fransk flytende.

* Utdannet lege av yrke. Er 60 år gammel og har sju barn. Født i Brussel og bodde der til hun var 13 år. Faren hadde høy stilling i EU-apparatet. Hun er blant annet utdannet ved London School of Economics.

* Har vært omstridt som forsvarsminister og fått kritikk for å ha sendt tyske styrker på skarpe oppdrag til Afghanistan og Mali. Har også hatt problemer med høyreekstremister i det tyske forsvaret.

Fakta om EUs toppjobber

Fem av EUs toppjobber skal fylles i år:

* President for EU-kommisjonen. Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen (60) ble nominert av stats- og regjeringssjefene i EU og godkjent av EU-parlamentet tirsdag. Dette er den tyngste posten. Dagens kommisjonspresident er luxembourgeren Jean-Claude Juncker (64), som går av 31. oktober. Von der Leyen tar over 1. november.

* President for Det europeiske råd. Sittende president er polske Donald Tusk (62), som går av 30. november. Stats- og regjeringssjefene i EU har utnevnt Belgias fungerende statsminister Charles Michel (43) til ny president.

* EUs utenrikssjef. Dagens utenrikssjef er italienske Federica Mogherini (46), som går av 31. oktober. Stats- og regjeringssjefene i EU har nominert Spanias utenriksminister Josep Borrell (72) til å overta. Avstemning og høring i EU-parlamentet i månedsskiftet september-oktober.

* President for Den europeiske sentralbanken. Sittende president er italienske Mario Draghi (71), som går av 31. oktober. Stats- og regjeringssjefene i EU har nominert franske Christine Lagarde (63) til ny president. Det er i prinsippet klart at Lagarde tar over, men også her kreves høring i EU-parlamentet og i sentralbankens råd, som består av ledelsen og eurolandenes sentralbanksjefer. Dette vil skje i oktober.

* President for EU-parlamentet. 3. juli ble italienske David-Maria Sassoli (63) valgt til ny president. Han overtar etter italienske Antonio Tajani (65). Mandatet varer i 2,5 år.

Personvernpolicy