Aktor ber om tre års fengsel for moren i Valdres-saken

Den tiltalte moren (i midten) sammen med forsvarerne Ann-Turid Bugge og Aasmund O. Sandland på første dag av lagmannsrettens behandling av ankesaken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Den tiltalte moren (i midten) sammen med forsvarerne Ann-Turid Bugge og Aasmund O. Sandland på første dag av lagmannsrettens behandling av ankesaken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktor i Valdres-saken ber om at moren til Angelica dømmes til tre års fengsel. Bistandsadvokaten til jentas far mener han bør få 150.000 kroner i erstatning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag holdt aktor, førstestatsadvokat Arne Ingvald Dymbe, sin prosedyre.

– Hun har unndratt barnet helsehjelp gjennom en periode. Etter hvert som hun så at barnet ville få alvorlige skader og til slutt kunne dø, har hun fortsatt ikke tatt barnet til sykehus eller lege, sier aktoren til NTB etter prosedyren.

– Det er viktig for barns rettssikkerhet at også foreldre tar sitt ansvar, selv om det er en vanskelig situasjon. Her skulle hun ha gjort dette ganske tidlig, og da ville dette barnet ha vært reddet, fortsetter aktor.

Ekspertanalyse

I tingretten munnet prosedyren ut i en påstand om fire års fengsel, hvorav ett år var betinget.

– I realiteten er dette tilnærmet det samme, sier aktor Dymbe om påstanden.

Han ba i prosedyren retten legge til grunn at 13-årige Angelica allerede var død da moren ringte etter ambulanse. I retten har sakkyndige betegnet det som sannsynlig at jenta hadde vært død i seks til tolv timer. En ekspertanalyse av telefonsentralen til AMK-sentralen høres det ingen tegn til at moren utfører den livreddende førstehjelpen hun blir instruert til å gjøre – selv om dette ikke kan slås fast med 100 prosent sikkerhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ser man alle disse tingene i sammenheng, så mener jeg det foreligger straffeskjerpende omstendigheter, sa aktor Dymbe i retten.

Faren ber om erstatning

Bistandsadvokaten til Angelicas far, Marianne Stein, holdt også prosedyre mandag. Faren, som er opprinnelig russer fra Ukraina og som bor i USA, har vært i Norge og vitnet i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bistandsadvokaten la ned påstand om en oppreisningserstatning til faren «etter rettens skjønn» – og at den passende kan settes til 150.000 kroner.

Angelica Heggelund (13) ble funnet død på ei hytte i Valdres 31. desember 2015. Obduksjonen viste at hun døde av avmagring – eventuelt i kombinasjon med nedkjøling. Moren er tiltalt for grov mishandling.

Valdres tingrett – for anledningen satt på Gjøvik dømte moren til fengsel i tre år.

Hun har ikke erkjent straffskyld. Kvinnens forsvarere har hele tiden hevdet at hun aldri skulle ha vært tiltalt i saken. Tirsdag holder de sin avsluttende prosedyre, før saken tas opp til doms.

Aktuelt: Aktor i Valdres-saken: Grell kontrast i morens forklaring