Aktor i Valdres-saken: Grell kontrast i morens forklaring

Medforsvarer Ann-Turid Bugge t.h og forsvarer Aasmund Olav Sandland under ankesaken i Eidsivating lagmannsrett. Den tiltalte moren ble i tingretten dømt til tre års fengsel for grov mishandling av datteren (13).
Medforsvarer Ann-Turid Bugge t.h og forsvarer Aasmund Olav Sandland under ankesaken i Eidsivating lagmannsrett. Den tiltalte moren ble i tingretten dømt til tre års fengsel for grov mishandling av datteren (13). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Morens forklaring står i grell kontrast til den dårlige formen datteren må ha vært i, mener aktor i Valdres-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er denne saken unik? Ja, på mange måter er den det, sa aktor, førstestatsadvokat Arne Ingvald Dymbe, i starten av prosedyren.

Anken behandles i Eidsivating lagmannsrett på Hamar. Prosedyren til aktor vil senere mandag munne ut i en påstand om straffen påtalemyndigheten mener retten bør dømme den tiltalte moren til.

I første del av prosedyren gikk aktor gjennom helsevesenets oppfølging av den tiltalte kvinnens datter Angelica fra datteren fikk diagnosen spiseforstyrrelser i 2012.

«De sprø legene»

Blant annet viste førstestatsadvokaten til brev som er funnet på den tiltalte morens PC.

«Jeg har gjort alt for at du skal ha det bra, til og med overtatt behandlingen selv», skriver moren, som viser til de «sprø legene» ved Drammen sykehus, der datteren en periode fikk behandling.

– Hun tar altså, slik hun skriver, ansvar for behandlingen selv, påpekte aktor Dymbe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Truet med tvangsfôring og reimer

I et brev forespeiler moren datteren en behandling med tvangsfôring og bruk av reimer som alternativet hvis hun blir innlagt.

Aktor pekte på at det største problemet kanskje er at moren tok sterk styring over det som skjer med datteren i helsevesenet.

– Tiltalte er så tett på – og har en rett til det – slik at Angelica nesten aldri slipper til. Tiltalte har gitt føringer hele tiden, fortsatte han.

«Du dør hvis du ikke spiser nå»

Den nå 47-årige moren har hele tiden forklart at datteren hadde god allmenntilstand og oppførte seg normalt helt til hun ble funnet død nyttårsaften 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette ser retten selv at står i grell kontrast til SMS-korrespondansen. Dette kan ikke stemme, sa aktor.

Han leste videre opp tekstmeldinger som moren har sendt datteren. Der heter det blant annet følgende: «Jeg ser du er for svak», «Du dør hvis du ikke spiser nå» og «Om du ikke er død i morgen, havner du på sykehus i flere år».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktor trakk også fram de personlighetstrekkene som de rettsoppnevnte sakkyndige mener å ha funnet hos moren.

– Hun legger dem for hat hvis de går mot henne, sa aktor Dymbe.

I SMS-samtaler mellom moren og datteren omtaler moren behandlere med tilnavn som «Jævelen» og «Hurpa».

Moren ikke i rettssalen

Moren var i rettsbygningen under prosedyren, men ikke i salen der saken går. Hun har muligheten til å følge det som skjer, fra et tilstøtende rom.

Angelica Heggelund (13) ble funnet død på ei hytte i Valdres 31. desember 2015. Obduksjonen viste at hun døde av avmagring – eventuelt i kombinasjon med nedkjøling. Moren er tiltalt for grov mishandling.

I Valdres tingrett – for anledningen satt på Gjøvik – ba aktor om at moren måtte dømmes til fire års fengsel – hvorav ett år betinget. Retten dømte henne til fengsel i tre år. Hun har ikke erkjent straffskyld.

Kvinnens forsvarere har hele tiden hevdet at hun aldri skulle ha vært tiltalt i saken.