Meny

Jensen snakket om «sin kamp» til juryen

En preget Eirik Jensen forlot tinghuset i Oslo etter siste dag med prosedyrer i Cappelen/Jensen-saken. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Følelsesladet sa ekspolitimannen Eirik Jensen til juryen at han bare forsøkte å gjøre jobben sin, men at han er dolket i ryggen av Gjermund Cappelen.

Jensen benyttet den muligheten han hadde til selv å snakke direkte til juryen i Borgarting lagmannsrett, etter at forhandlingene ble avsluttet fredag.

Han trakk fram tittelen på Karl Ove Knausgårds berømte roman «Min Kamp» og sa at narkotika- og korrupsjonssaken mot ham har vært hans kamp som har tatt fem år av hans liv.

– Jeg håper retten forstår at jeg ikke har satt hele min karriere og mitt liv på spill for det denne saken handler om, sa Jensen.

Jensens sluttappell til juryen satte punktum for den 76 dager lange ankesaken. Rettssaken er også den aller siste i norsk historie som vil bli avgjort av en jury. Dersom Eirik Jensen kjennes skyldig, vil han bli det uten å få noen begrunnelse om hva som har overbevist lagretten.

Onsdag neste uke holder lagmann Kristel Heyerdahl sin rettsbelæring før juryen trekker seg tilbake for å avgjøre Jensens skjebne.

– Det har vært mange vitner i saken. Jeg håper retten har forstått hvor mye denne jobben har betydd for meg, sa Jensen

Forsvarer: – Det begynte å brenne under føttene til Cappelen

Bevis

Under sluttprosedyrene advarte aktor Guro Kleppe juryen mot å legge for stor vekt på hva Jensens tre forsvarere sa i sin oppsummering. Hun syntes at de tre var upresise, at de utelot sentrale opplysninger eller tok opplysninger ut av sammenheng i sine sluttinnlegg.

– Dere skal ta en avgjørelse basert på hva som er kommet fram over mange måneder. Dere må støtte dere til notatene deres og ikke hva som er blitt sagt under forsvarernes prosedyrer, sa Kleppe til lagretten.

Advokat John Christian Elden er på sin side ramsalt i kritikken mot Spesialenheten, som han mener har bygget hele saken mot Eirik Jensen på en løgnaktig forklaring fra en presset Gjermund Cappelen.

Han sier det ikke er noen håndfaste bevis i saken som knytter Jensen til verken innførsler av hasj eller grov korrupsjon.

– Denne saken er preget av at det er gått prestisje i den fra Spesialenhetens side, sier Elden.

Forsvarer om Jensen: – Dette er ikke oppførselen til en kriminell

Trengte hjelp

Jensen nevnte at jobben som kildefører i politiet handlet om å rekke ut hånden til kriminelle, skape tillit og trygghet i bytte mot informasjon. Noen ganger måtte en kildefører også bidra når en kilde trengte hjelp.

– Dette gjaldt også Cappelen. Han trengte mye hjelp opp gjennom årene. Hans far, som nå er død, ba om det. Det jeg kanskje ikke regnet med er at Cappelen er kynisk, beregnende og intelligent, sa Jensen med lavmælt, men fast stemme.

– Som kilde er dette gode egenskaper, men som menneske kan det bety trøbbel, og spesielt når det uforutsette slår til. Denne saken er en uforutsett hendelse, sa Jensen videre om hele rettsprosessen.

Aktuelt: – Jensen har mange jern i ilden. Det som er fraværende er bevis

Farlige momenter

Innledningsvis nevnte han kort den konflikten han ser mellom politifolk bak et skrivebord og dem som gjennom erfaring og kontakt med kriminelle gjør en risikabel, men viktig jobb i å avdekke kriminalitet.

Jensen var selv blant de aller første som oppsøkte kriminelle miljøer med det for øye å få informasjon om hva som skjedde på samfunnets skyggeside.

– Informantbehandling byr på mange problemer. Vi har i denne saken stort sett sett på de farlige momentene. Jeg ser klart at mange ting kunne vært gjort annerledes, men hensikten har helt tiden vært å bidra til at arbeidsformen blir anerkjent og få fokus på et behov politiet har for å få vite i sanntid hva som foregår rundt oss, sa Jensen.

Ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen:

* Den tidligere politimannen Eirik Jensen ble i Oslo tingrett i september 2017 dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj.

* Hans medtiltalte Gjermund Cappelen ble dømt til 15 års fengsel for grov korrupsjon og innførsel av 16,7 tonn hasj. Cappelen ble tilkjent seks års strafferabatt.

* Jensen har anket skyldspørsmålet. Cappelen har erkjent skyld, men har anket straffutmålingen. Ankesaken i Borgarting lagmannsrett er ferdig i slutten av januar.

* Fredag avsluttet partene sine prosedyrer. Prosedyrene er en samlet framstilling av partenes argumenter for at tiltalte bør finnes skyldig eller frifinnes.

Helt til slutt ga også Eirik Jensen selv en sluttbemerkning til juryen.

* Onsdag neste uke skal dommer Kristel Heyerdahl holde sin rettsbelæring. Deretter trekker juryen seg tilbake for rådslagning. Når den kommer med sin avgjørelse, er ikke klart.

* Rettssaken er den siste som føres i Norge med jury.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært