Politiet bruker nå elpistol

Det norske politiet har fra nyttår tatt i bruke slike elektrosjokkvåpen, Taser X2, i fire politidistrikt. Allerede etter syv og en halv time ble det første gang brukt mot en mann i Ryfylke.
Det norske politiet har fra nyttår tatt i bruke slike elektrosjokkvåpen, Taser X2, i fire politidistrikt. Allerede etter syv og en halv time ble det første gang brukt mot en mann i Ryfylke. Foto: Ethan Miller / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Knappe åtte timer etter at politiet startet utprøvningen av elpistol, ble det første våpenet tatt i bruk mot en rabiat mann på Hjelmeland i Ryfylke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På morgenkvisten første nyttårsdag brukte politiet en elpistol for første gang i Norge.

Til Politiforum forteller Arild Kleven, lensmann i Søre Ryfylke, at de grep inn etter et slagsmål på en privat adresse hvor en person ble banket opp. Betjentene var ubevæpnede da de ankom stedet.

– Elektrosjokkvåpen var det øverste trinnet av maktmidler de hadde. Det var siste utvei. En annen mulighet var pepperspray, og det hadde de allerede forsøkt. Om de ikke hadde hatt elektrosjokkvåpen ville det nok blitt en fysisk kamp, sier han til tidsskriftet.

To års testperiode

Ved nyttår startet en to års prøveperiode av det nye våpnet. 500 betjenter er utdannet i bruken av dette i fire politidistrikt - Oslo, Sør-Vest, Troms og Øst.

I Oslo er det bare beredskapsstroppen, mens omtrent halvparten av områdene i de tre andre distriktene har fått muligheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I utprøvningsområdet er det minimum ett våpen pr patrulje, sier Kjetil Lussand som er ansvarlig i Politidirektoratet (POD) for prosjektet, til ABC Nyheter.

Slike våpen brukes blant annet i USA, Finland, New Zealand og England. Før man bestemte seg for å prøve våpenet ut her til lands, understreket PODs seksjonssjef Jørn Olav Schjelderup overfor ABC Nyheter at man ønsket å samle kunnskap.

– Hvis det viser seg at man slutter å bruke for eksempel pepperspray eller batong, så kan det være negativt. Vi ønsker at man skal bruke laveste nivå av maktmidler først.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Elektrosjokkvåpen skal heller ikke erstatte, men være et supplement til for eksempel en pistol, sa Schjelderup i 2017.

Brukes av kriminelle

Flere har vært kritiske til politiets nye våpen, som kan gi et støt på 50.000 volt. Blant dem som har vært bekymret er Amnesty International.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er viktig at man tar innover seg at elektrosjokkvåpen kan påføre mennesker veldig alvorlige skader. Det kan til og med føre til død. Det skal håndteres på akkurat samme måte et skytevåpen, har politisk rådgiver Gerald Folkvord i Amnesty International tidligere uttalt.

Prosjektansvarlig Kjetil Lussand vil ikke opplyse hvor mange våpen som er kjøpt inn. Den valgte modellen, Taser X2, ligger for øvrig ute til salg på nettet for 1300 US-dollar (ca. 11.000 norske kroner) per stykk.

De første rapportene om at kriminelle har tatt i bruk den samme typen våpen har også kommet. Like før nyttår ble to personer pågrepet etter trusler og bruk av elektrosjokkvåpen i Bergen.