Meny

Amerikaner på broen da KNM Helge Ingstad kolliderte

En amerikansk offiser oppholdt seg på broen til fregatten KNM Helge Ingstad da den kolliderte med tankskipet Sola natt til 8. november.

Det er tidligere kjent at amerikaneren tjenestegjorde på fregatten som del av et utvekslingsprogram, men Bergens Tidende får nå bekreftet at hun var på broen under sammenstøtet.

Avisen skriver også at offiseren «var involvert i en opplæringssituasjon på broen».

Presse- og informasjonsoffiser Thomas Gjesdal i Sjøforsvaret har sagt følgende om den amerikanske offiserens generelle rolle om bord på skipet:

– Hadde opplæringsstatus

Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad ligger på grunn nord for Stureterminalen i Hjeltefjorden utenfor Bergen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Vedkommende ivaretok ikke noen selvstendig rolle om bord. Amerikaneren hadde opplæringsstatus, sier han.

Helge Ingstad drev navigasjonsøvelse, og den amerikanske utvekslingsoffiseren var under opplæring som vaktsjef, under ledelse av en norsk offiser, ifølge Dagens Næringsliv.

Kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret, kommandørkaptein Torill Herland, kan ikke kan bekrefte rollen til utvekslingsoffiseren.

– Dette er politiarbeid

– Dette er informasjon vi vil komme tilbake til når resultatene av etterforskningen foreligger. Dette er politiarbeid, og vi har ikke selv gått inn og sett på hvem som var hvor, sier Herland.

Hun viser også til at denne saken følger diplomatiske linjer.

– Dette er en utenlandsk statsborger, og da må det blant annet søkes om tillatelse for å gjennomføre avhør, sier Herland.

Les også: Utenriks- og forsvarskomiteen orientert om fregattforliset

Nærmer seg heving av fregatten

Leder av Offiserforbundet: – Havarikommisjonen bør gå bredt ut

Erfarne sjøfolk uenige om hvorvidt tankskipet hadde feil kurs

KNM Helge Ingstad fikk klare advarsler fra tankskipet før ulykken

Populært