Kripos: Kongo-oppdrag kan straffes i Norge

Joshua French i retten i Kinshasa i Kongo i 2014. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
Joshua French i retten i Kinshasa i Kongo i 2014. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

De skarpe oppdragene som Joshua French har bekreftet at han og Tjostolv Moland var på som leiesoldater i Kongo, kan ha vært brudd på norsk lov, skriver VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kripos vil vurdere en undersøkelse av oppdragene knyttet til sikkerhetsselskapet SIG Uganda, som Tjostolv Moland og Joshua French var aktive i før de dro inn til Kongo, på den fatale turen i mai 2009.

VG får fra flere kilder bekreftet at Joshua French vedgår at oppdragene til selskapet var skarpere enn det man tidligere kjente til.

French og Moland var ikke på «guttetur»; de skal ha vært proffe leiesoldater på oppdrag i Kongo og hadde også tidligere hatt skarpe oppdrag inne i Kongo.

Les også: – Jeg har vært på en håndfull oppdrag i Kongo i 2008

Joshua French ga opp kampen om å stanse filmen

Kan rammes av norsk straffelov

«Dersom VGs opplysninger er korrekte, vil handlinger som omtales etter omstendighetene kunne rammes av norsk straffelov», skriver Kripos til VG etter at retts- og påtaleenheten har gjennomgått de nye opplysningene.

Fakta om Joshua French og Kongo-saken

* Joshua French (35) er norsk og britisk statsborger. Han startet sammen med nå avdøde Tjostolv Moland et sikkerhetsselskap i Uganda.

* French og Moland var i Kongo da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009. Begge ble pågrepet, mistenkt for drapet. Begge nektet straffskyld.

* Den militære ankedomstolen i Kisangani dømte begge 10. juni 2010 til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for selve drapet.

* 18. august 2013 ble Tjostolv Moland (32) funnet død i cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa. Kongolesiske myndigheter konkluderte først med at han hadde begått selvmord.

* 19. februar 2014 ble French dømt til livstid i fengsel i den militære domstolen i Kinshasa for overlagt drap på Moland.

* 17. mai i fjor bekreftet statsminister Erna Solberg at French samme dag var blitt overført til Norge.

(Kilde: NTB)

De legger til at det er for tidlig å si om dette skal undersøkes nærmere, og at det i så tilfelle må tas en sammensatt vurdering.

Joshua French ønsker ikke å kommentere saken og viser til sin advokat Hans Marius Graasvold, som har fått uttalelsene fra Kripos og ekspertene oversendt på epost.

Les også: Joshua French snakket ut offentlig for første gang

Joshua French: – Vi var agenter på oppdrag

Dømt til døden

«French avviser at han skal ha utført handlinger som er straffbare, det være seg i utlandet eller i Norge. Utover dette har han ingen kommentarer», skriver Graasvold til VG.

Joshua French (36) startet sammen med nå avdøde Tjostolv Moland et sikkerhetsselskap i Uganda. French og Moland var i Kongo da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009. Begge ble pågrepet, siktet for drapet.

Året etter ble begge dømt til døden. Moland ble funnet død i cellen i 2013. 17. mai i fjor ble French overført til Norge. Ifølge daværende utenriksminister Børge Brende (H) ble French overført på humanitært grunnlag.

Les også: – Uforståelig at Tjostolv Moland ikke er her idag

– French og Moland planla å flykte

(VIDEO: Filmtrailer fra «Mordene i Kongo»)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden