Meny

Snøfall, men fortsatt store bevegelser ved Mannen

Hør lørdagens oppdatering på tilstanden til Mannen i videoen over.
Snøen som falt natt til lørdag har begynt å smelte, og bevegelsene øker fortsatt ved fjellet Mannen i Møre og Romsdal. NVE opprettholder rødt farenivå.

– Utover dagen i dag har bevegelsene i fjellpartiet Veslemannen fortsatt å øke i takt med at temperaturen har steget og snøen har begynt å smelte. Hastigheten er nå rundt 10–11 cm i døgnet i øvre del og rundt 1–3 cm i nedre del, sier geolog i NVE, Gudrun Dreiås Majala i en pressemelding ved 18-tiden lørdag kveld.

Natt til lørdag var det minusgrader og opp mot 15 centimeter snø hadde lagt seg på Mannen lørdag formiddag. Lørdag kveld ligger det kun 10 centimeter snø på Mannen, og det er plussgrader og nedbør i området.

– Det er forventet at snøen vil fortsette å smelte inntil det blir kaldere, noe som fører til jevnlig tilsig av vann til Veslemannen. På bakgrunn av økte bevegelser opprettholder NVE rødt farenivå, skriver NVE.

Liten økning i bevegelsene

Da NVE valgte å høyne farenivået til rødt i 16-tiden fredag, hadde det blitt målt fire centimeters bevegelse i døgnet i den øvre delen og litt under en centimeters bevegelse i den nedre delen. Bevegelsene økte noe utover natten og morgenen.

– Det har ikke vært store endringer i bevegelsene i fjellet. Det har kanskje vært en liten økning i det øvre, aktive området, der bevegelsene har vært på mellom fem og åtte centimeter i døgnet, opplyste vakthavende geolog Einar Anda i NVE til NTB lørdag morgen.

Natt til lørdag ble bevegelsene i den nedre delen registrert til en gjennomsnittlig døgnhastighet på mellom 0,5 og 1 centimeter. Temperaturen på Mannen ble lørdag formiddag målt til 0,2 grader, men det skulle bli enda litt kaldere.

SE VIDEO: Mannen-raset blir 12-ganger kraftigere enn dette

Snøfall

Meteorologisk institutt i Bergen har varslet mellom 18 og 45 millimeter nedbør neste døgn, men det meste som snø. Temperaturen på Mannen ser ut til å ligge under null fram til onsdag.

– Værvarselet framover og i neste uke tyder på temperaturer rundt null grader eller like under. Det skal komme en del snø i helgen og spesielt på søndag. Når temperaturen holder seg på nedsiden av null grader vil det ikke tilføres mer vann, mens potensialet for bevegelser er større dersom temperaturen ligger over. Det er temperaturen som blir avgjørende, sier Einar Anda.

Oppgraderingen av farevarselet førte til at beboere i området nedenfor fjellet ble evakuert for tredje gang i år og for åttende gang siden 2014. NVE, politiet og ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune vil gi en oppdatering av situasjonen på en presseorientering ved Trollveggen besøkssenter klokken 18 lørdag ettermiddag.

Lytteposter

Lensmann Roar Mordal Hilde i Vestnes og Rauma lensmannsdistrikt opplyser at politiet har forsikret seg om at alle beboerne nedenfor det rasfarlige fjellet er evakuert. Samtidig har Sivilforsvaret opprettet lytteposter.

Veslemannen er det aktive partiet av det ustabile fjellpartiet Mannen i Rauma i Møre og Romsdal. Det siste året har Veslemannen forskjøvet seg mer enn to meter. Den nedre delen av partiet har flyttet seg 20 centimeter.

Torsdag i forrige uke var også beboerne evakuert. Da gikk det flere skred og steinsprang fra Veslemannen. Det største skredet hadde et volum på mellom 1.000 og 2.000 kubikkmeter. Totalt volum på Veslemannen er 120.000-180.000 kubikkmeter, noe som utgjør rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen.

Slitsomt

Rauma-ordfører Lars Olav Hustad sier det er slitsomt for innbyggerne med så mange evakueringer.

De elleve personene som bor under fjellet Veslemannen ble dermed evakuert fredag ettermiddag, for åttende gang, skriver VG.

– Stemningen blant beboerne er ikke på topp. Noen av dem er skikkelig drittlei, for å si det på godt norsk. Men nå er det rødt, og det forholder vi oss til alle sammen, sier ordføreren til avisen.

SE VIDEO: Steinsprang ved mannen etter rødt farevarsel

Populært