Folk ved Mannen må igjen evakuere

Arkivfoto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Arkivfoto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Farenivået økes igjen til rødt ved fjellet Mannen, melder NRK. Dermed må folk i området evakueres for åttende gang siden 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om fjellpartiet Mannen

* Fjellet er 1.294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma kommune i Møre og Romsdal, 44 kilometer sørøst for Molde og 13 kilometer sør for Åndalsnes.

* Mannen er en del av det 3 kilometer lange Børa-Mannen-komplekset.

* Veslemannen utgjør en mindre del av det ustabile fjellpartiet. Dette partiet er mellom 1.100 og 1.200 meter høyt og har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter.

* Fjellet er svært rasfarlig og har blitt kontinuerlig overvåket av Åknes/Tafjord Beredskap IKS siden 2009.

* Siden høsten 2014 har beboere under fjellet blitt evakuert åtte ganger. Geologer har fryktet at det store raset skulle skje, men det ustabile fjellpartiet har roet seg hver gang.

* I 2017 forsøkte NVE å fremprovosere et ras ved å pumpe vann inn i fjellet, men det lyktes ikke.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) bekrefter overfor NTB at farenivået økes fredag ettermiddag.

Vakthavende geolog Ingrid Skrede i NVE sier at det er målt store bevegelser i fjellpartiet og at de øker selv ved små nedbørsmengder. Nå er det meldt en del nedbør fram mot midnatt og økende mengder utover natten.

– På bakgrunn av dette setter vi opp farenivået til rødt, sier hun på NVEs nettsider.

Les også: – Norges farligste fjell

Slitsomt

Fredagens evakuering er den andre på en uke, den tredje i år og den åttende siden 2014.

Rauma-ordfører Lars Olav Hustad sier det er slitsomt for innbyggerne med så mange evakueringer.

– Men vi visste tidligere i dag at det kunne bli rødt nivå. Situasjonen for de evakuerte er under kontroll. Nå må vi nok en gang smøre oss med tålmodighet, sier han til NRK.

Les også: Steinsprang og støvskyer ved Mannen etter rødt farevarsel

En uke siden sist

Ifølge NVE er det målt 4 centimeters bevegelse i døgnet i den øvre delen av det aktive fjellpartiet og litt under 1 centimeters bevegelse i den nedre delen.

Veslemannen er det aktive partiet av det ustabile fjellpartiet Mannen i Rauma i Møre og Romsdal. Det siste året har Veslemannen forskjøvet seg mer enn to meter. Den nedre delen av partiet har flyttet seg 20 centimeter.

Torsdag i forrige uke var også beboerne evakuert. Da gikk det flere skred og steinsprang fra Veslemannen. Det største skredet hadde et volum på mellom 1.000 og 2.000 kubikkmeter. Totalt volum på Veslemannen er 120.000-180.000 kubikkmeter, noe som utgjør rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden