Norge forbereder seg på storinnrykk før NATO-øvelse

Se video: NATOs kjempeøvelse Trident Juncture kommer til å merkes i ukene og månedene framover.

Det tyske militærlasteskipet Ark Germania ankommer havna i Fredrikstad fredag med militære kjøretøyer og materiell til NATO-øvelsen Trident Juncture.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) er begge på plass for å ta imot skipet tidlig fredag morgen.

Om bord er det omkring 250 militærkjøretøyer og konteinere med materiell som skal nordover til Gardermoen, Sessvollmoen og Rena.

Innen jul

Sjefen for den amerikanske kommandoen i Europa, general Curtis Scaparrotti, er allerede i landet. Torsdag møtte han statsminister Erna Solberg.

Den store NATO-øvelsen vil prege store deler av landet i flere måneder framover. Materiell og 40.000 personer skal fraktes i løpet av september og oktober før feltøvelsen begynner med trening 25. oktober. 14. november starter en kommandoplassøvelse.

Retur av tropper og hjemsending av utstyr er også en møysommelig prosess, men skal etter planen være gjennomført innen jul.

Forberedelsene til øvelsen er allerede godt i gang, men mottakelsen i Borg havn i Fredrikstad er foreløpig det største enkeltmottaket. Rett etter starter transporten nordover i landet.

Aktuelt: Ukraina holder militærøvelse med flere NATO-land

40.000 menn og kvinner

Fylkene Nordland, Trøndelag, Møre og Romsdal, Oppland, Hedmark, Oslo og Akershus og Østfold vil være preget av forberedelsene til øvelsen. Publikum vil særlig merke transport av militærutstyr i kolonner langs hovedveiene.

Militært personell fra 31 land deltar. Det inkluderer NATOs 29 medlemsland i tillegg til Sverige og Finland. Rundt 10.000 kjøretøyer, 120 fly og 70 marinefartøyer skal i virksomhet. Selve øvelsen utspiller seg sør for Trondheim og nord for Rena, i tillegg til i lufta og på sjøen.

30. oktober er den store styrkedemonstrasjonsdagen planlagt på Byneset utenfor Trondheim. Her får militære sjefer, generalsekretær Jens Stoltenberg og ambassadører fra NATO-landene se oppvisning med fly og fartøyer.

Aktuelt: Russisk forsvarsanalytiker frykter Kina mer enn Nato

Personvernpolicy