Total måneformørkelse og stjerneskudd på norsk himmel i sommer

Supermåne og total måneformørkelse sett fra Svalbard januar 2018. En total måneformørkelse oppstår når sola, jorda og månen er på linje i verdensrommet og månen ligger helt i skyggen fra Jorden. Når supermåne og total måneformørkelse forekommer samtidig kalles fenomenet litt uhøytidelig for supermåneformørkelse. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Supermåne og total måneformørkelse sett fra Svalbard januar 2018. En total måneformørkelse oppstår når sola, jorda og månen er på linje i verdensrommet og månen ligger helt i skyggen fra Jorden. Når supermåne og total måneformørkelse forekommer samtidig kalles fenomenet litt uhøytidelig for supermåneformørkelse. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Total måneformørkelse, stjerneskudd og Mars på sitt lyssterkeste er blant de astronomiske begivenhetene nordmenn kan se fram til i sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvert 16. år er avstanden mellom Mars og Jorden på det korteste og da blir Mars stor nok i teleskoper til at detaljer er enda mer synlige. Hendelsen inntreffer mellom juli og august i år. Forrige gang det skjedde var i 2002 og neste gang vil være i 2034.

– Bare i Sør-Norge vil Mars være noen grader over horisonten, men kan sees med god utsikt mot sør ved midnatt. Den lyse natten vil ikke være noe hinder for å se den, men månen som er nesten full på dette tidspunkt kan hemme lyset noe, sier leder Tor Aslesen i Norsk Astronomisk Selskap.

Les mer : Ødegaard og Sannes tror 2018 blir et «stjerneår»

Solsystemet kan ha en ukjent planet

Livets byggesteiner funnet på Mars

Total måneformørkelse

I Nord- Norge og på Svalbard får nordmenn se en arktisk solformørkelse 11. august, mens i Sør-Norge er det total måneformørkelse natten mellom 27. og 28. juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det som skjer ved totale måneformørkelser er at sollyset som treffer ytterkantene av Jorden, reflekteres av større partikler i atmosfæren, som reflekterer lyset inn på «baksiden» av Jorden. Det er det røde lyset fra sola som kastes tilbake på Jorden, slik at vi opplever månen som rød.

Les også: Sjeldent månefenomen – blå supermåne ble rød

Mer synlig i Sør-Europa

Hvis du er i Sør-Europa eller enda lenger sør vil både måneformørkelsen og Mars bli bedre synlig.

– Den røde planet på sitt klareste og fullmånen kan der lage et flott og litt sjeldent syn for det blotte øye, sier Aslesen.

Noen vil kanskje også få se stjerneskudd i meteorsvermen Perseidene som har sitt maksimum 12. til 13. august, ifølge Norsk Astronomisk Selskap.

Les også: – «Dødssonen» i Omanbukta større enn antatt