Ny studie med Kongsberg-roboter:– «Dødssonen» i Omanbukta større enn antatt

En av Kongsberg Gruppens Seaglider-roboter i aksjon i Omangulfen. Foto: Bastien Queste/University of East Anglia.
En av Kongsberg Gruppens Seaglider-roboter i aksjon i Omangulfen. Foto: Bastien Queste/University of East Anglia.

Ved hjelp av undervannsroboter fra Kongsberg Gruppen har en gruppe forskere bekreftet en «dødssone» i Omangulfen, der oksygennivået i havet er dramatisk redusert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vår forskning viser at situasjonen er verre enn fryktet, og at dødssonen er enorm og vokser. Havet kveles, sier studiens leder, Bastien Queste.

Studien fra East Anglia-universitetet bekrefter en kraftig reduksjon av oksygennivået sammenlignet med tidligere studier, skriver universitetet i en pressemelding.

Problemet kan omfatte hele Omanbukta, et område på omkring 165.000 km2, altså større enn hele Østlandet. I området som ble undersøkt var det nærmest ikke oksygen igjen, heter det i pressemeldingen.

– Fisker, andre dyr og sjøplanter behøver oksygen, og vil ikke overleve i disse områdene. Det er et virkelig miljøproblem, med alvorlige konsekvenser for mennesker som er avhengige av havet for mat og inntekt, sier forskeren.

«Dødssonen» ble studert ved hjelp av undervannsrobotene Seagliders, som produseres i USA for et datterselskap av norske Kongsberg Gruppen.

Les også: Få vil fly mindre for å spare miljøet

– Forverres av forurensning og klimaendringer

«Dødssoner» er områder som mangler oksygen, og de forekommer naturlig mellom 200 og 800 meters dyp i deler av verden. På fagspråket kalles disse også «soner med oksygenminimum.»

Østersoppdrett er en næringsvei i Omangulfen som kan trues av de svekkede oksygennivåene i havet. Foto fra januar: Scanpix/AP.
Østersoppdrett er en næringsvei i Omangulfen som kan trues av de svekkede oksygennivåene i havet. Foto fra januar: Scanpix/AP.

I slike havområder kan få organismer overleve. Dødssonene oppstår blant annet som følge av menneskelig forurensning.

– Fenomenet forverres av klimaendringene, da varmere vann inneholder mindre oksygen. Også gjødsel og kloakk som renner ut i havet fra land svekker oksygeninnholdet, sier Queste i pressemeldingen.

Undersøkelsen er gjort i samarbeid med Sultan Qaboos-universitetet i Oman.

Les også: Enorm plastsuppe funnet i Stillehavet

Pirater har gjort dødssonene umulige å studere

Dødssonen i Omangulfen har vært kjent siden 60-tallet, men omfanget ble sist undersøkt av forskere på 90-tallet, skriver LiveScience.

De siste årene har ingen riktig visst hvor ille situasjonen var. Farvannet har vært utilgjengelig på grunn av piratvirksomhet og politiske spenninger.

– Oksygennivået viste seg å være mye lavere enn vi trodde basert på de utdaterte dataene, sier Queste til Gizmodo.

Forskernes simuleringer tyder på at dødssonene vil fortsette å vokse det nærmeste århundret.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

– Robotene jobber i måneder av gangen

Seaglider. Illustrasjon fra Kongsberg Gruppens hjemmesider.
Seaglider. Illustrasjon fra Kongsberg Gruppens hjemmesider.

Seaglider-robotene har omtrent samme størrelse som en dykker, men kan nå 1000 meters dyp og være til sjøs i måneder av gangen, mens den dekker tusenvis av kilometer, ifølge Kongsberg Gruppens nettsted.

To slike autonome farkoster ble benyttet til studiene i Omangulfen i åtte måneder. De sendte data tilbake til satellitt for å gi et inntrykk av oksygennivåene og hvordan havstrømmene transporterer oksygen.

Når oksygenet reduseres endres også den kjemiske sirkuleringen av nitrogen, og kan føre til produksjon av drivhusgasser betydelig kraftigere enn CO2, legger Queste til.

Seaglider-maskinene ble utviklet i USA, men Kongsberg Underwater har siden 2013 hatt enerett på produksjonen.

Studien ble publisert i tidsskriftet Geophysical Research Letters i april.

Les også:

Kongsberg-gruppen inngår milliardavtale med Qatar

Oman: Fra handelsmakt til eksotisk turistparadis

Øvrige kilder: Business Insider.


Oppdatert med en korreksjon 31. mai.