Meny

Flere nye varmerekorder – men nå er regnet på vei

Livsnytere på Sørenga i Oslo onsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Rekordvarmen fortsetter. Søndag fikk flere steder i landet sin varmeste maidag noensinne, og allerede senere i uken kan rekordene falle på nytt. 

Men før den tid kan det komme regn flere steder i Sør-Norge etter flere knusktørre dager på rad.

– I kveld kan det komme noen byger og kanskje også i morgen enkelte steder i Sør-Norge, sier vakthavende meteorolog Marit Berger ved Meteorologisk institutt til NTB. Det er også fare for torden.

Søndag hadde Bergen sin varmeste maidag siden målingene ved stasjonen i Florida startet. Det ble målt 29,8 grader, mot 27,6 som var den forrige rekorden fra 2013.

Les også:   Stor brannfare i knusktørre skoger

Også i Sauda i Rogaland ble det satt ny mai-rekord søndag, med 29,8 grader. Den forrige rekorden ble satt dagen før (29,2 grader), mens man må tilbake til 1954 for å finne tredjeplassen på listen (29,0). Måleserien i Sauda går tilbake til 1933.

Ved Ullensvang Forsøksgard i Hordaland går målingene tilbake til 1962, og her ble det også ny rekord for mai med 29,6 grader søndag.

– Flere rekorder står for fall

Også andre steder har det vært rekorder, men ikke alle måleseriene går like langt tilbake.

– Det er en god del rekorder. Det blir enda varmere i Sør-Norge onsdag og torsdag, så da blir de sannsynligvis slått slik det ser ut nå, opplyser klimavakten ved Meteorologisk institutt.

Les også:   Salget av is til himmels i maivarmen

NRK skriver at temperaturen ble målt til over 30 grader sju forskjellige steder i landet søndag (Etne, Lillehammer-Bjørnerud, Kvamsøy, Oslo-Lilleaker, Vossevangen, Evanger og Oslo–Ljabru).

Varmest var det i Etne, med 31,4 grader, men det var fortsatt ikke nok til å slå landsrekorden for mai fra Nedre Eggedal i Buskerud på samme dato i fjor.

Trøndelagsvarme

Adresseavisen skriver at det ble satt nye varmerekorder i Oppdal, på Kvithamar og Frosta søndag. I Kvithamar ble temperaturen målt til 28,9 grader, noe som også er den høyeste temperaturen som er målt i Trøndelag i år.

I hovedstaden ble det ikke satt noen ny rekord søndag–men til gjengjeld hadde man mandag den tjuende dagen med temperatur over 20 grader i mai. Tidligere i uken ble det også klart at Oslo hadde hatt den varmeste gjennomsnittstemperaturen i mai noensinne.

Les også:   Forsker: – Varmen er et symptom på klimaendringene

Finværet i store deler av landet har naturlig nok ført til at issalget skyter i været.

– Det selges veldig mye iskrem for tiden. Mer enn noen gang i historien i en enkelt måned og i en mai måned. Vi kommer opp i mer enn 5 million liter iskrem i mai, sier en fornøyd administrerende direktør Paal Otto Hennig-Olsen til NTB.

De varslede regnbygene i Sør-Norge hadde mandag ettermiddag allerede meldt sin ankomst noen steder. Sandefjords Blad opplyser at regnværet var tilbake blant annet ved Solløkka like etter klokken 16.

Men allerede senere i uken er det ventet at knallværet er tilbake.

Les også:   Varmen gir tidlige sommergrønnsaker

Populært