Bjørn (83) omkom i fallskjermulykke

Den tidligere marine- og spesialjegeren Bjørn Bjørnø (83) omkom søndag i en fallskjermulykke på Jarlsberg flyplass.
Den tidligere marine- og spesialjegeren Bjørn Bjørnø (83) omkom søndag i en fallskjermulykke på Jarlsberg flyplass. Foto: Arne Flaaten, F - Forsvarets forum

Bjørn Bjørnø (83) omkom søndag i en fallskjermulykke. Han har tjent under tre norske konger og var med på å opprette Forsvarets spesialkommando i 1982.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet bekrefter mandag formiddag at det var den 83 år gamle Bjørn Arvid Bjørnø fra Horten som omkom i en fallskjermulykke på Jarlsberg flyplass søndag.

Den omkomne 83-åringen er en vel kjent forsvarsvenn. Han ble kalt «Bravo Bravo», og på Bjørnøs unike vinrøde beret var det i pannen festet tre kongemerker.

– Jeg har tjenestegjort under tre konger. Det er vel ikke så verst, sa han til Forsvarets forum da de portretterte han i 2015.

Han startet sin militære karriere i 1954, og i 1982 var han også

med på å opprette Forsvarets spesialkommando (FSK).

Lenge etter normal pensjonsalder fortsatte han å arbeide for Forsvaret på et «midlertidig» engasjement på pensjonistvilkår. Da Forsvaret i 2016 ønsket å avslutte slike engasjement var Bjørnø den som hadde vært lengst på en slik ordning – 22 år.

Han tilhørte marinen og lærte å hoppe i fallskjerm på Trandum i 1965 da det første frittfallkurset ble gjennomført på Hærens jegerskole.

Les også: Etter 62 års tjeneste kan Bjørn (82) miste jobben i Forsvaret

I 2015 skrev Forsvarets forum at det hadde blitt over 7000 hopp, og at ikke engang et kunstig kne satte en stopper for aktiviteten. Bjørnø var aldri med på noen utenlandsoperasjoner, selv om det å være spesialsoldat har preget hans karriere.

– Jeg har jobbet med nasjonal beredskap både under den kalde krigen og i tiden etter. Men jeg har ikke savnet å tråkke rundt i fjellene i Afghanistan. Jeg har norske fjell å gå i. Dessuten trives jeg best ved høyvannsmerket, sa han til Forsvarets forum.

Bjørnø var medlem av Tønsberg Fallskjermklubb. Klubben uttrykker stor sorg over hans død:

«Det er med stor sorg at vi mottok meldingen om at ulykken vi hadde her på Jarlsberg tidligere i dag, fikk det verst tenkelige utfallet. Vi har mistet et kjært og langvarig medlem i klubben, og han kommer til å bli dypt savnet. Akkurat nå går våre tanker til hans ektefelle og øvrige familie».

Personvernpolicy