Etter 62 års tjeneste kan Bjørn (82) miste jobben i Forsvaret

<p>Bjørn Bjørnø har tjenestegjort under tre konger og var med da Forsvarets spesialkommando (FSK) ble grunnlagt i 1982. 82-åringen har i 22 år jobbet på pensjonistvilkår for Forsvaret. Nå vil departementet slike pensjonistavtaler til livs.</p>
Bjørn Bjørnø har tjenestegjort under tre konger og var med da Forsvarets spesialkommando (FSK) ble grunnlagt i 1982. 82-åringen har i 22 år jobbet på pensjonistvilkår for Forsvaret. Nå vil departementet slike pensjonistavtaler til livs. Foto: Arne Flaaten / F - Forsvarets forum

Etter at det ble avslørt at flere av Forsvarets avdelinger bruker vikarbyrå for å leie inn oppsagte pensjonister i samme stilling, vurderer departementet å stanse bruken av pensjonistvilkår.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På fortet «Den norske løve» arbeider 82-åringen Bjørn Bjørnø fortsatt for Forsvarets spesialkommando (FSK), enheten han var med på å grunnlegge tidlig på 80-tallet.

– Jeg ser fram til å komme meg på jobb hver dag og møte gutta. Det holder liv i meg, sa Bjørnø da Forsvarets forum i fjor portretterte ham.

Han er den i Forsvaret som har gått lengst på et «midlertidig» engasjement på pensjonistvilkår - snart 22 år.

Den 12. april i år sendte Forsvarsstaben (FST) ut et skriv om at det skulle iverksettes stillingsstopp for bruk av pensjonister «med umiddelbar virkning», selv om det har vært en ordning som har fungert godt.

Fortet «Den norske løve» utenfor Horten. Her bidrar Bjørn Bjørnø (82) fortsatt til vedlikeholdet. Foto: Forsvarsbygg
Fortet «Den norske løve» utenfor Horten. Her bidrar Bjørn Bjørnø (82) fortsatt til vedlikeholdet. Foto: Forsvarsbygg

En av årsakene var at Forsvaret på samme tid hadde overtallige fast ansatte i yrkesaktiv alder.

Etaten er den eneste i staten som får en fast årlig ramme for antall årsverk, og man ønsker å prioritere de som var ansatt på ordinære kontrakter.

– En molbohistorie

Men resultatet var at enkelte avdelinger valgte en kreativ og ikke nødvendigvis akseptert løsning: De leide inn de samme pensjonistene via vikarbyrå.

Denne praksisen er avdekket ved flere steder, blant annet ved Haakonsvern utenfor Bergen, hos Kystvakten på Sortland og ved Romerike tekniske verksted ble oppsagte pensjonister leid inn igjen.

Selv om ordningen ble dyrere for Forsvaret, fikk ikke de enkelte pensjonistene bedre betalt. Mellomlegget gikk rett til de aktuelle vikarbyråene.

Les også: En av åtte eldre har opplevd aldersdiskriminering

Praksisen ble først omtalt av kommandør Einar Ebbesen (78) i et leserinnlegg til mange av landets lokalaviser i slutten av september under tittelen «Enda en molbohistorie fra Forsvaret».

– Jeg kunne skrevet en bok om molbohistorier fra Forsvaret, sier Ebbesen til ABC Nyheter.

«Forskjellen er at Forsvaret betaler 50 prosent mer. Differansen går rett i lommen på vikarbyrået», skrev 78-åringen som også er aktiv i Kystpartiet, indignert den gangen.

Ebbesen har ennå ikke fått noe svar eller blitt kontaktet av verken politisk ledelse i Forsvarsdepartementet (FD) eller FST, selv om statsråd Ine Eriksen Søreide (H) krevde at Forsvarssjefen undersøkte om påstanden om uhjemlet innleie av pensjonister var korrekt.

Den bekreftelsen kunne Forsvarets personell- og vernepliktssenter gi 10. oktober, etter at de ulike avdelingene (såkalte DIF-er) fikk et knapt døgns frist på seg til å undersøke forholdet:

«To DIF-er bekreftet at så hadde skjedd. Har videre bekreftet at ordningen er under avvikling».

58 årsverk på pensjonister

Selv om den uhjemlede bruken nå opphører, brukes fortsatt 58 årsverk i Forsvaret til å lønne pensjonerte forsvarsansatte. Det er en reduksjon fra 200 årsverk i fjor hvor 450 ansatte arbeidet fra noen timer i uken til full stilling.

Tre kongemerker er festet i Bjørn Bjørnøs vinrøde beret. Etter 62 års tjeneste kan han nå bli sagt opp. Foto: Arne Flaaten / F - Forsvarets forum
Tre kongemerker er festet i Bjørn Bjørnøs vinrøde beret. Etter 62 års tjeneste kan han nå bli sagt opp. Foto: Arne Flaaten / F - Forsvarets forum

De som går på penjonistvilkår beholder sin pensjon og tjener 196 kroner i timen i lønn. Ordningen er ment å dekke midlertidige behov.

I Forsvaret finnes det eksempler på personer som har gått av som 57-åring og likevel fortsatt med de samme arbeidsoppgavene på pensjonistvilkår.

Les også: 8 prosent tror langtidsplan vil øke forsvarsevnen

Så er det jo også et spørsmål om hvor midlertidig en 22 år gammel ordning er. Og det må også vurderes opp mot at Arbeidsmiljøloven i tillegg åpner for at midlertidig ansatte kan kreve fast ansettelse etter fire år.

ABC Nyheter var tirsdag i kontakt med 82-åringe Bjørn Bjørnø, men da ønsket han ikke å kommentere sin situasjon og muligheten av å miste jobben ved FSK.

---

Politisk ledelse i Forsvarsdepartementet besvarte først en henvendelse om å kommentere Ebbesens innlegg og hva som skjer med tradisjonelle pensjonistavtaler i Forsvaret, etter at artikkelen var publisert.

Her er svaret fra FDs spesialrådgiver Birgitte Frisch:

«Flere avdelinger og områder i Forsvaret har vært gjennom store omstillinger de senere årene. Langtidsproposisjonen som er til behandling i Stortinget legger opp til ytterligere omstilling og nedbemanning av Forsvaret.

Det er viktig for Forsvaret som arbeidsgiver å ta best mulig vare på personellet gjennom slike perioder. Forsvaret ønsker ikke å skape overtallighet eller å måtte si opp folk unødig, derfor gjøres grep slik at færrest mulig skal bli rammet.

Ett av grepene er å innføre en generell tilsettingsstopp, med unntak av operativ virksomhet og HR. Det betyr at ledige stillinger ikke lyses ut. (Det gjøres for at man ikke skal ansette noen nå som kanskje må sies opp om kun kort tid.) Dersom det er behov for helt spesiell kompetanse kan avdelinger likevel få tillatelse til å lyse ut stillinger, men det er kun et fåtall slike dispensasjoner som er og vil bli gitt.

Et annet grep er å stoppe bruken av tilsetting på pensjonistvilkår og å avslutte allerede inngåtte kontrakter. Det er ikke god og forsvarlig personellforvaltning hvis en ansatt i yrkesaktiv alder sies opp, samtidig som pensjonister brukes til å utføre ordinære oppgaver.

Det er viktig å understreke at det er lovlig å tilsette på pensjonistvilkår, slik det er omtalt i Statens personalhåndbok. Tilsetting på pensjonistvilkår skal brukes for å løse tilfeldige oppgaver, ikke oppgaver av varig karakter. Dette er i tråd med arbeidsmiljøloven og tjenestemannsloven, som fastslår at arbeidstakere som hovedregel skal ansettes fast.

I 2015 utgjorde personer tilsatt på pensjonistvilkår ca 200 årsverk for Forsvaret. Siden beslutningen om å avslutte bruken ble tatt, har antallet som er tilsatt på pensjonistvilkår sunket til 58 årsverk i september 2016.

At Forsvaret fremdeles bruker arbeidskraft tilsvarende 58 årsverk viser også at avdelinger med særskilte behov har fått tillatelse til å videreføre kontrakter. Dette gjelder for eksempel avdelinger der prosjekter er i en avsluttende fase. Når det gjelder bemanning av museene og festningene er Forsvarsstaben i dialog med Forsvarets fellestjenester for å finne løsninger som gjør at nødvendige oppgaver kan bli løst i tråd med regelverket.

Forsvarets avdelinger har ikke anledning til å erstatte pensjonister med personell som er innleid fra vikarbyrå. De kontraktene som er inngått skal avsluttes. Forsvarsstaben følger opp at det blir gjort.

De innstrammingene Forsvaret har gjort og som er beskrevet her er også i tråd med forventningene arbeidstakerorganisasjonene hadde da prosjekt HR-transformasjon startet. For arbeidstakerorganisasjonene er det også viktig å se tilsettingsstopp og innstramming i sammenheng med den foreslåtte nedbemanningen av Forsvaret».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:05 To til sykehus etter kollisjon i Lindås23:53 Håndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 – Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48 Lørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 Tungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Her har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 140 dødsulykker med vogntog gransket00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Aps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51 – Nordmenn flykter nå til Gran Canaria
Siste nytt
00:05NorgeTo til sykehus etter kollisjon i Lindås23:53SportHåndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39Politikk– Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06VerdenNy studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48NorgeLørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00MotorTungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenHer har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05Motor140 dødsulykker med vogntog gransket00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01MotorSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorAps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51Reise– Nordmenn flykter nå til Gran Canaria
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus