Etter 62 års tjeneste kan Bjørn (82) miste jobben i Forsvaret

Bjørn Bjørnø har tjenestegjort under tre konger og var med da Forsvarets spesialkommando (FSK) ble grunnlagt i 1982. 82-åringen har i 22 år jobbet på pensjonistvilkår for Forsvaret. Nå vil departementet slike pensjonistavtaler til livs.
Bjørn Bjørnø har tjenestegjort under tre konger og var med da Forsvarets spesialkommando (FSK) ble grunnlagt i 1982. 82-åringen har i 22 år jobbet på pensjonistvilkår for Forsvaret. Nå vil departementet slike pensjonistavtaler til livs. Foto: Arne Flaaten / F - Forsvarets forum
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at det ble avslørt at flere av Forsvarets avdelinger bruker vikarbyrå for å leie inn oppsagte pensjonister i samme stilling, vurderer departementet å stanse bruken av pensjonistvilkår.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På fortet «Den norske løve» arbeider 82-åringen Bjørn Bjørnø fortsatt for Forsvarets spesialkommando (FSK), enheten han var med på å grunnlegge tidlig på 80-tallet.

– Jeg ser fram til å komme meg på jobb hver dag og møte gutta. Det holder liv i meg, sa Bjørnø da Forsvarets forum i fjor portretterte ham.

Han er den i Forsvaret som har gått lengst på et «midlertidig» engasjement på pensjonistvilkår - snart 22 år.

Den 12. april i år sendte Forsvarsstaben (FST) ut et skriv om at det skulle iverksettes stillingsstopp for bruk av pensjonister «med umiddelbar virkning», selv om det har vært en ordning som har fungert godt.

Fortet «Den norske løve» utenfor Horten. Her bidrar Bjørn Bjørnø (82) fortsatt til vedlikeholdet. Foto: Forsvarsbygg
Fortet «Den norske løve» utenfor Horten. Her bidrar Bjørn Bjørnø (82) fortsatt til vedlikeholdet. Foto: Forsvarsbygg

En av årsakene var at Forsvaret på samme tid hadde overtallige fast ansatte i yrkesaktiv alder.

Etaten er den eneste i staten som får en fast årlig ramme for antall årsverk, og man ønsker å prioritere de som var ansatt på ordinære kontrakter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En molbohistorie

Men resultatet var at enkelte avdelinger valgte en kreativ og ikke nødvendigvis akseptert løsning: De leide inn de samme pensjonistene via vikarbyrå.

Denne praksisen er avdekket ved flere steder, blant annet ved Haakonsvern utenfor Bergen, hos Kystvakten på Sortland og ved Romerike tekniske verksted ble oppsagte pensjonister leid inn igjen.

Selv om ordningen ble dyrere for Forsvaret, fikk ikke de enkelte pensjonistene bedre betalt. Mellomlegget gikk rett til de aktuelle vikarbyråene.

Les også: En av åtte eldre har opplevd aldersdiskriminering

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Praksisen ble først omtalt av kommandør Einar Ebbesen (78) i et leserinnlegg til mange av landets lokalaviser i slutten av september under tittelen «Enda en molbohistorie fra Forsvaret».

– Jeg kunne skrevet en bok om molbohistorier fra Forsvaret, sier Ebbesen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Forskjellen er at Forsvaret betaler 50 prosent mer. Differansen går rett i lommen på vikarbyrået», skrev 78-åringen som også er aktiv i Kystpartiet, indignert den gangen.

Ebbesen har ennå ikke fått noe svar eller blitt kontaktet av verken politisk ledelse i Forsvarsdepartementet (FD) eller FST, selv om statsråd Ine Eriksen Søreide (H) krevde at Forsvarssjefen undersøkte om påstanden om uhjemlet innleie av pensjonister var korrekt.

Den bekreftelsen kunne Forsvarets personell- og vernepliktssenter gi 10. oktober, etter at de ulike avdelingene (såkalte DIF-er) fikk et knapt døgns frist på seg til å undersøke forholdet:

«To DIF-er bekreftet at så hadde skjedd. Har videre bekreftet at ordningen er under avvikling».

58 årsverk på pensjonister

Selv om den uhjemlede bruken nå opphører, brukes fortsatt 58 årsverk i Forsvaret til å lønne pensjonerte forsvarsansatte. Det er en reduksjon fra 200 årsverk i fjor hvor 450 ansatte arbeidet fra noen timer i uken til full stilling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Tre kongemerker er festet i Bjørn Bjørnøs vinrøde beret. Etter 62 års tjeneste kan han nå bli sagt opp. Foto: Arne Flaaten / F - Forsvarets forum
Tre kongemerker er festet i Bjørn Bjørnøs vinrøde beret. Etter 62 års tjeneste kan han nå bli sagt opp. Foto: Arne Flaaten / F - Forsvarets forum

De som går på penjonistvilkår beholder sin pensjon og tjener 196 kroner i timen i lønn. Ordningen er ment å dekke midlertidige behov.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Forsvaret finnes det eksempler på personer som har gått av som 57-åring og likevel fortsatt med de samme arbeidsoppgavene på pensjonistvilkår.

Les også: 8 prosent tror langtidsplan vil øke forsvarsevnen

Så er det jo også et spørsmål om hvor midlertidig en 22 år gammel ordning er. Og det må også vurderes opp mot at Arbeidsmiljøloven i tillegg åpner for at midlertidig ansatte kan kreve fast ansettelse etter fire år.

ABC Nyheter var tirsdag i kontakt med 82-åringe Bjørn Bjørnø, men da ønsket han ikke å kommentere sin situasjon og muligheten av å miste jobben ved FSK.

---

Politisk ledelse i Forsvarsdepartementet besvarte først en henvendelse om å kommentere Ebbesens innlegg og hva som skjer med tradisjonelle pensjonistavtaler i Forsvaret, etter at artikkelen var publisert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er svaret fra FDs spesialrådgiver Birgitte Frisch:

«Flere avdelinger og områder i Forsvaret har vært gjennom store omstillinger de senere årene. Langtidsproposisjonen som er til behandling i Stortinget legger opp til ytterligere omstilling og nedbemanning av Forsvaret.

Det er viktig for Forsvaret som arbeidsgiver å ta best mulig vare på personellet gjennom slike perioder. Forsvaret ønsker ikke å skape overtallighet eller å måtte si opp folk unødig, derfor gjøres grep slik at færrest mulig skal bli rammet.

Ett av grepene er å innføre en generell tilsettingsstopp, med unntak av operativ virksomhet og HR. Det betyr at ledige stillinger ikke lyses ut. (Det gjøres for at man ikke skal ansette noen nå som kanskje må sies opp om kun kort tid.) Dersom det er behov for helt spesiell kompetanse kan avdelinger likevel få tillatelse til å lyse ut stillinger, men det er kun et fåtall slike dispensasjoner som er og vil bli gitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et annet grep er å stoppe bruken av tilsetting på pensjonistvilkår og å avslutte allerede inngåtte kontrakter. Det er ikke god og forsvarlig personellforvaltning hvis en ansatt i yrkesaktiv alder sies opp, samtidig som pensjonister brukes til å utføre ordinære oppgaver.

Det er viktig å understreke at det er lovlig å tilsette på pensjonistvilkår, slik det er omtalt i Statens personalhåndbok. Tilsetting på pensjonistvilkår skal brukes for å løse tilfeldige oppgaver, ikke oppgaver av varig karakter. Dette er i tråd med arbeidsmiljøloven og tjenestemannsloven, som fastslår at arbeidstakere som hovedregel skal ansettes fast.

I 2015 utgjorde personer tilsatt på pensjonistvilkår ca 200 årsverk for Forsvaret. Siden beslutningen om å avslutte bruken ble tatt, har antallet som er tilsatt på pensjonistvilkår sunket til 58 årsverk i september 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen

At Forsvaret fremdeles bruker arbeidskraft tilsvarende 58 årsverk viser også at avdelinger med særskilte behov har fått tillatelse til å videreføre kontrakter. Dette gjelder for eksempel avdelinger der prosjekter er i en avsluttende fase. Når det gjelder bemanning av museene og festningene er Forsvarsstaben i dialog med Forsvarets fellestjenester for å finne løsninger som gjør at nødvendige oppgaver kan bli løst i tråd med regelverket.

Forsvarets avdelinger har ikke anledning til å erstatte pensjonister med personell som er innleid fra vikarbyrå. De kontraktene som er inngått skal avsluttes. Forsvarsstaben følger opp at det blir gjort.

De innstrammingene Forsvaret har gjort og som er beskrevet her er også i tråd med forventningene arbeidstakerorganisasjonene hadde da prosjekt HR-transformasjon startet. For arbeidstakerorganisasjonene er det også viktig å se tilsettingsstopp og innstramming i sammenheng med den foreslåtte nedbemanningen av Forsvaret».