NRK: Norge samarbeidet med USA om å hacke russiske datanettverk

Etterretningstjenesten ønsker ikke å kommentere NRKs opplysninger. På dette bildet sitter E-tjenestens sjef Morten Haga Lunde (t.h) ved siden av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (t.v.) og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Etterretningstjenesten ønsker ikke å kommentere NRKs opplysninger. På dette bildet sitter E-tjenestens sjef Morten Haga Lunde (t.h) ved siden av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (t.v.) og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge og USA har samarbeidet om å hacke russiske datanettverk. Formålet er å innhente etterretningsinformasjon om Russland, ifølge NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

NRK skriver at informasjonen framkommer av Edward Snowdens materiale fra NSA. Ifølge kanalen har USA og Norge siden 2011 hatt et samarbeid om spionasje i datanettverk.

NSA skal også ha hatt et særlig ønske om å skaffe informasjon om det russiske politiske lederskapet og den russiske forvaltningen av natur- og energiressurser.

Etterretningstjenesten har ikke ønsket å kommentere NRKs opplysninger.

Eldbjørg Løwer, leder for Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS), sier at utvalget «ikke kan kommentere E-tjenestens metodebruk i detalj, men utvalget er kjent med tjenestens metoder og hvordan metodene brukes».

Les også:

Russiske hackere anklaget for å ha stjålet info fra NSA

NSA: USA varslet Frankrike om hackerangrep mot Macron

– Carter ønsker å sparke sjefen for NSA