NSA: USA varslet Frankrike om hackerangrep mot Macron

NSA-sjef Mike Rogers sier at USA kunne se hvordan russere trengte seg inn i det han kaller fransk infrastruktur, og at NSA derfor ga beskjed til franske myndigheter om hackingangrepet rett før presidentvalget. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix
NSA-sjef Mike Rogers sier at USA kunne se hvordan russere trengte seg inn i det han kaller fransk infrastruktur, og at NSA derfor ga beskjed til franske myndigheter om hackingangrepet rett før presidentvalget. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En amerikansk etterretningssjef sier at Russland sto bak hackerangrepet mot valgkampteamet til Emmanuel Macron, og at det var USA som varslet Frankrike.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hackerangrepet kom noen timer før søndagens presidentvalg og førte til at tusenvis av datafiler fra Macrons valgkampteam ble lekket på nettet.

Lederen for etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA), Mike Rogers, sier det var NSA som først ble klar over hva som var i ferd med å skje.

– Vi var blitt klar over den russiske aktiviteten, sa Rogers under en høring i Senatets forsvarskomité mandag.

Han sier videre at NSA varslet sine franske motparter før Frankrike kom med sine offentlige kunngjøringer om hendelsene.

– «Hør, vi overvåker russerne, og vi ser at de trenger igjennom deler av infrastrukturen deres. Dette er det vi har sett, hvordan kan vi hjelpe dere», var kjernen i det den amerikanske etterretningstjenesten sa til franskmennene ifølge Rogers.

Det var fredag kveld at store mengder filer ble publisert av noen som kalte seg EMLEAKS. Franske myndigheter gikk straks ut og ba franske medier om ikke å publisere materialet, som skal ha vært en blanding av ekte materiell og falsk informasjon.

Les også:

Frykter «fremmede makter» vil påvirke stortingsvalget: Russland er sentral

Rapport: – Putin beordret hacking for å hjelpe Trump

Beredskapen sviktet under cyberangrep