Frode Berg måtte selv føre forsvar mot spion-anklagene

Arkivbilde av Frode Berg som sitter fengslet i Moskva anklaget for spionasje. Han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember.
Arkivbilde av Frode Berg som sitter fengslet i Moskva anklaget for spionasje. Han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Foto: Privat / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den spionsiktede Frode Berg skal ha fått lite hjelp fra den offentlig utnevnte advokaten i Russland, opplyser hans advokat i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Under fengslingsmøtet ble Frode Berg selv nødt til å føre sin egen sak. Retten oppnevnte en advokat til ham, som vi fortsatt ikke har fått navnet på, og som ikke foretok seg noe, selv etter at Berg signaliserte at han ønsket å anke fengslingskjennelsen. Han ble nødt til å levere inn anken skriftlig, på norsk, sier Frode Bergs norske advokat Brynjulf Risnes til ABC Nyheter.

Fremstillingen stemmer overens med opplysningene i russiske medier.

Frode Berg ble pågrepet med 3.000 euro den 5. desember i Moskva, mistenkt for spionasje, og ble varetektsfengslet fram til den 5. februar i Lofortovo-fengslet i Moskva, som er under administrasjon av sikkerhetstjenesten FSB.

Saken er lagt lokk på og det har vært problematisk å gi Berg adekvat advokathjelp, mener Risnes. Han frykter at det i realiteten er en garanti for en fellende dom når sikkerhetspolitiet går så tungt inn i saken. Selv mener Berg at han ble lurt i en felle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Behersker ikke russisk

Den 29. desember ble den russiske profilerte advokaten Ilja Novikov formelt godkjent som Bergs advokat i Russland.

I russiske medier er Berg mistenkeliggjort, blant annet ved at det påstås at han trengte tolk i tidligere intervjuer med kanalen Rossiya24, mens han «tilsynelatende så ut til å forstå spørsmålene som ble stilt«­

– Frode Berg behersker ikke russisk. Advokat Novikov vil nå skrive en fullstendig anke som vil bli behandlet i byretten i Moskva, sier Risnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen får nå møte Berg før den 12. januar. Hele prosessen reagerer jeg og Novikov sterkt på. Vi setter spørsmålstegn ved om advokaten var upartisk. Det var essensielt å få en uavhengig advokat i den saken, sier han.

Risnes har ennå ikke fått muligheten til å møte sin klient, men holder seg oppdatert gjennom samtaler med Novikov og russiske medier. Risnes er engasjert av Frode Bergs familie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tror svarene vil la vente på seg

Risnes vedgår at det er mange uavklarte spørsmål i saken. Han sier at de to mennene som ba Berg ta med seg 3000 euro til Moskva og postlegge dem til en annen adresse, er norske statsborgere. Disse har oppholdt seg i Norge da Berg fikk forespørselen personlig, ifølge forsvarerne.

– Det virker som om FSB visste hvor Berg bodde på hotellet og hva han skulle foreta seg. Vi vet ikke om nordmennene har hatt et aktivt samarbeid med russiske myndigheter.

Mer vil ikke forsvareren ut med, heller ikke om disse fortsatt oppholder seg i Norge og om de har russisk bakgrunn.

– Det er mange spørsmål i den saken. Vi går ikke ut med alt vi vet, men vi har ikke svaret på alt. Jeg tror det er sider ved denne saken som ikke blir avklart i offentligheten før Berg har snakket med norske myndigheter i Norge, sier Risnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Har dere blitt pålagt av russiske eller norske myndigheter om ikke å diskutere denne siden av saken?

– Det er vår beslutning fordi vi mener det tjener saken til Frode Berg best. Foreløpig har vi ikke signert taushetserklæringer, men det kan bli nødvendig senere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Berg skulle ikke tjene noe på det og han hadde ikke en oppfatning om at det han gjorde var ulovlig. Det var en vennetjeneste, påpeker Risnes.

Får ikke alt til å stemme

– Berg har ikke oppført seg som noen spion, han visste ikke hvilken situasjon han har havnet oppi. Jeg registrerer at FSB tidligere har vært beskyldt for å provosere fram slike situasjoner og deretter utfører fangeutvekslinger med Ukraina, sier Risnes.

Den russiske borgeren Aleksej Zjitnjuk, som er anklaget for forræderi, skal ha overlevert Berg hemmelige dokumenter om en russisk flåte, ifølge russiske myndigheter. Risnes får ikke dette hendelseforløpet til å stemme helt med de opplysningene Risnes har fått.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ikke opplysninger om at Berg har møtt denne mannen. Om det som står i russisk presse er riktig, ble han pågrepet før Berg kom til Moskva 4. desember.

Martin Berntsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier at han ikke kan erindre å ha vært borti slike saker tidligere.

– Vi har heller ikke startet såkalt åpen etterforskning av denne, sier Berntsen, og henviser til Utenriksdepartementet.

Interessert i grensespørsmål

Berg har jobbet ved den russiske grensen siden 1975. Først som grensevakt, så i Grensekommissariatet, og er svært interessert i grensespørsmål.

Han har blant annet besøkt Armenia av nysgjerrighet og satt seg inn i konflikten mellom Armenia og Aserbajdsjan om området Nagorno-Karabakh. Russland antas å ha forsynt begge parter med våpen, men også manet til fred.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksdepartementets reiseråd fraråder reise til eller opphold i Nagorno-Karabakh og de tilstøtende okkuperte områdene som ikke er strengt nødvendig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Generelt sett vil UD besøke og yte praktisk bistand til nordmenn som er fengslet i utlandet. Hvilke behov disse har er styrende for hvilken bistand vi yter, sier Frode Overland Andersen, kommunikasjonssjef i UD.

Berg påstår han ble lurt i en felle. UD viser til generell reiseinformasjon om Russland, og har ikke ekstra råd å gi til publikum foreløpig.

– Jeg tror vi skal være forsiktige med å komme med råd basert på denne saken, sier Andersen.

Tidligere fange: – Narrespill

Det russiske utenriksdepartementet har kalt arrestasjonen av Frode Berg som uheldig for forholdet til Norge og varsler at de vil foreta «adekvate tiltak», ifølge NTB. Russiske myndigheter hevder at Frode Berg opererte på vegne av norsk og amerikansk etterretning.

Den norske filologen og forfatteren Gunnar Gjengset, som selv har vært fengslet i Sovjetunionen, kaller hele saken for «et narrespill» i et innlegg i torsdagens Klassekampen. Han er samtidig kritisk til innkvarteringen av 300 amerikanske soldater på Værnes og mener det forverrer forholdet til vår nabo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg holder Ine Eriksen Søreide og Jens Stoltenberg ansvarlig for de ulemper en norsk hedersmann nå opplever i Russland. Det er på tide å ta til vettet – og vi nordmenn burde demonstrere for norsk anstendig oppførsel overfor vår gode nabo, som vi skylder så mye!, skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere E14-leder: – Lite profesjonelt

Den tidligere lederen for den militære etterretningsgruppa E14, Ola Kaldager, sier til NRK Finnmark at det er sannsynlig at Berg ble lurt i en felle.

– Det virker veldig lite profesjonelt. Så derfor er jeg vel av den mening at dette må være et setup og ei felle som har politiske overtoner, sier Kaldager til NRK.

Han understreker at han uttaler seg på bakgrunn av det som er kjent om saken i offentligheten.

Kaldager mener Berg er uegnet som kandidat for norsk etterretning, gitt at han er en såpass kjent person, gitt hans jobb som grenseinspektør og engasjement for et godt forhold på tvers av grensa. Men russerne tenker ikke nødvendigvis på samme måten.

– På seg selv kjenner man andre, og russiske grenseinspektører styres jo stort sett av FSB. Da tenker vel russerne som så at da er det det samme på den andre siden også, sier Kaldager.