Meny

Spionanklaget nordmann får russisk toppadvokat som forsvarer

Brynjulf Risnes, advokaten til den spionsiktede nordmannen Frode Berg, er fornøyd med å ha sikret nordmannen en russisk toppadvokat. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
En kjent russisk advokat med erfaring fra spionsaker har blitt den spionsiktede Frode Bergs forsvarer.

– Vi har lyktes med å få tak i en veldig sterk og kjent Moskva-advokat i Ilya Novikov, sier Bergs norske advokat Brynjulf Risnes til NRK.

Ifølge ham har Novikov tidligere vært involvert i en rekke høyprofilerte saker med betydelige politiske interesser, blant annet flere spionasjesaker.

Frode Berg har tidligere fått oppnevnt en russisk forsvarer, men både Bergs familie og advokat Risnes har tidligere uttrykt bekymring for denne advokatens uavhengighet ettersom vedkommende skal ha blitt oppnevnt av det russiske sikkerhetspolitiet. Risnes har derfor på vegne av familien engasjert en uavhengig, russisk toppadvokat.

– For oss er det viktig å få en uavhengig representant i Moskva og i Berg-saken, sier han.

Bakgrunn:   Spionanklaget nordmann sitter fengslet i høysikkerhetsfengsel

Den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember og er foreløpig fengslet fram til 5. februar.

Han er anklaget for å ha mottatt hemmelige dokumenter om den russiske flåten og siktet for spionasje. Det er den russiske borgeren Aleksej Zjitnjuk, som er siktet for forræderi, som skal ha overlevert dokumentene til Berg, ifølge anklagene.

– Vi mangler totalt informasjon som peker i retning av at dette er en reell spionasjesak. Vi vet at det politiske klimaet er på frysepunktet, og at den typen beskyldninger florerer, sier Risnes.

Aktuelt:  Putin etterlyser mer politisk motstand

Populært