Generalen som ble president

– Man får utrolig mye god nødhjelp og bistand til prisen av militær innsats som ikke virker, mener presidenten i Norges Røde Kors, Robert Mood, som selv har tilbrakt nesten 40 år i militær tjeneste.
– Man får utrolig mye god nødhjelp og bistand til prisen av militær innsats som ikke virker, mener presidenten i Norges Røde Kors, Robert Mood, som selv har tilbrakt nesten 40 år i militær tjeneste. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stålis, sier Robert Mood og gjør et hopp. Som så ofte før får det bære eller briste for generalløytnanten, som nå har overtatt som president i Norges Røde Kors

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moods forfedre kom som innvandrere fra Sverige på 1800-tallet og slo seg ned i Akershus. Selv ble han født i Kragerø for 59 år siden, men bor nå med kona Eva og den ti år gamle sønnen Viljar på Kolbotn.

– Det er bare noen kilometer fra stedet forfedrene mine slo seg ned, forteller han og tar noen nye hopp for å sjekke isen på Kolbotnvannet.

Mood har tilbrakt nesten 40 år av livet i uniform, men i 2016 ble han sivilist. Samme år ble han belønnet med Fritt Ords pris for å ha vist «stort ytringsmot», og i høst ble han forfremmet til president. Nå pryder Røde Kors-logoen jakka.

Les også: – Fikk pistolen i panna. Kollegaen min ymtet frem med et smil: «Skal jeg skyte ham?»

Militærmakt virker ikke

– En av de største lærdommene i vår tid er at klassiske militære virkemidler ikke løser politiske problemer. Det skaper flere problemer enn det løser, sier Mood.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han innrømmer at dette er litt av en erkjennelse å komme med for en mann som har viet store deler av livet til å lede soldater, men viser til militærintervensjonene i Afghanistan, Irak og Libya.

Fakta om Robert Mood

* Født 8. desember 1958 i Kragerø.

* Nærmere 40 års karriere i Forsvaret, blant annet som sjef for planavdelingen i Forsvarets overkommando, sjef for Telemark bataljon, sjef og senere generalinspektør for Hæren og leder for Forsvarets veterantjeneste.

* Sjef for FNs observatørkorps i Midtøsten (UNTSO) fra 2009 til 2011.

* Ledet i 2012 FNs observatørstyrke i krigsherjede Syria.

* Var fra 2014 til 2016 Forsvarssjefens representant i NATO.

* Gikk av med pensjon i Forsvaret i 2016 og ble samme år tildelt Fritt Ords pris for å ha vist «stort ytringsmot i kritiske debatter».

* Ble i 2017 valgt til president i Norges Røde Kors og ga ut boken «Ansvar: Ledelse er ingen popularitetskonkurranse».

– Generalene argumenterer ofte imot, men politikerne er under press fra hjemlig opinion og allierte, og de har behov for å vise handlekraft, sier han.

– Men vi bør snart ha lært at det å ty til militær slagkraft alltid må være siste utvei og ikke er noe man gjør for å øke egen popularitet, sier han.

Les også: – Jeg ønsker ikke min verste fiende en tilsvarende opplevelse

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer for pengene

– Man får utrolig mye god nødhjelp og bistand til prisen av militær innsats som ikke virker, sier Mood.

Humanitær innsats gir umiddelbare resultater, hver eneste dag, både i Norge og ute i verden, konstaterer han.

– Vi har sett en rekke positive utviklingstrekk i verden de siste 20–30 årene. Mange er løftet ut av fattigdom, mange flere barn går på skole, og mange sykdommer er nesten utryddet. Dette er uttrykk for at nødhjelp og bistand virker, og det virker mye bedre enn å bruke militær slegge, sier Mood.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Røde Kors: 6 millioner dollar gikk tapt i svindel

Rekordstore behov

FN anslår at 135 millioner mennesker i verden vil ha behov for humanitærhjelp i 2018, men erkjenner at man trolig bare når rundt 90 millioner av dem.

– Behovene er rekordstore, og det er umulig å nå alle som er i nød. Men FN regner likevel med å nå flere enn noensinne neste år, sier Mood.

For Røde Kors-bevegelsen, som er verdens største humanitære nettverk, står utfordringene i kø, konstaterer han. Krigen i Syria har drevet halve befolkningen på flukt, i krigsherjede Jemen trenger over 20 millioner mennesker hjelp utenfra, og 7 millioner står på randen av sultedød.

Også i land som Somalia, Sør-Sudan og Nigeria trues millioner av konflikt, tørke og sult, og i Myanmar blir den muslimske rohingya-minoriteten ifølge FN utsatt for etnisk rensing og drevet på flukt til Bangladesh.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det urovekkende er at man ikke ser noen ende på disse vedvarende krisene, sier Mood.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Staten kan få pensjonssmell fra Røde Kors

Faller utenfor

Gjennom sine internasjonale oppdrag har Mood selv opplevd sivilbefolkningens lidelser på nært hold, men han er også glødende opptatt av dem som sliter tungt i Norge. De mange overdosedødsfallene, unge som lever med rus og vold, psykiske problemer og under sosial kontroll, opprører ham.

– Forskjellene i samfunnet øker, og stadig flere faller utenfor. Mange tusen foreldre gikk i år sultne for å kunne gi barna sine en julegave, sier han.

Krigsflyktninger som sliter med å finne en plass i et norsk samfunn der frykten for det fremmede fortsatt rår, ikke minst frykten for islam, opptar også Mood, som selv fant veien inn i Røde Kors som flyktningguide.

Islamfrykt

– Vi er i ferd med å miste verdiene våre, vi henger fast i fordommer og fremmedfrykt, det er ikke religion som er problemet, mener Mood.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har venner i alle religioner, de er akkurat som deg og meg. Det er jo bare tull å si at 100.000 nordmenn er farlige fordi de har en spesifikk religion, sier han, som selv kaller seg humanist.

– Alle religioner er representert i Norge i dag, og alle er vi gode nordmenn, bortsett fra dem som bryter loven, sier Mood, som har lite til overs for politikere som spiller på islamfrykt.

– De vet at religion stimulerer massene, og bruker det til sitt eget politiske formål, sier han.