Meny

Røde Kors: 6 millioner dollar gikk tapt i svindel under ebolakrisen

En kampanjeplakat i Freetown i Sierra Leone i 2016 ber folk beskytte seg mot sykdommen gjennom prevensjon. Foto: Aurelie Marrier d'Unienville / AP / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røde Kors-ansatte og andre svindlet til seg over 48 millioner kroner som skulle vært brukt til å bekjempe ebolaepidemien i Vest-Afrika, opplyser organisasjonen.

Funnene ble presentert lørdag etter en intern gransking av pengebruken under krisen som krevde over 11.000 menneskeliv i Sierra Leone, Liberia og Guinea fra 2014 til 2016.

Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC) sier den er opprørt over funnene og vil stille involverte ansatte til ansvar.

Den internasjonale nødhjelpsinnsatsen i møte med epidemien kom seint i gang. Da bistandspengene først kom inn, ble de ofte utbetalt raskt på grunn av hastverket med å få kjøpt utstyr og sende hjelpearbeiderne ut i felten.

Opptil 2 millioner dollar kan ha forsvunnet som følge av det som antas å være et hemmelig samarbeid mellom Røde Kors-arbeidere og ansatte i en bank i Sierra Leone, opplyser IFRC.

Overfakturering og falske fakturaer fra en tollklareringstjeneste i Guinea kostet organisasjonen 1,2 millioner dollar. I Liberia har interngranskingen avdekket bevis for bedrageri knyttet til overprising av nødhjelpsmateriell og lønnsutgifter. Tapet anslås til 2,7 millioner dollar.

Populært