Hele Norge er nå over på dab

Nå er det i all hovedsak slutt for de gamle FM-radioene. Onsdag ble Norge heldigitalt i og med FM-slukkingen i Troms, Finnmark og på Svalbard onsdag. De fleste lokalradioer fortsetter imidlertid å sende på FM.
Nå er det i all hovedsak slutt for de gamle FM-radioene. Onsdag ble Norge heldigitalt i og med FM-slukkingen i Troms, Finnmark og på Svalbard onsdag. De fleste lokalradioer fortsetter imidlertid å sende på FM. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksdekkende radio sluttet kl. 11.11 onsdag å sende på FM-nettet i Troms, Finnmark og på Svalbard. Hele Norge er dermed nå over på dab.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

NRK, Radio Norge, P4 og enkelte lokalradioer har nå gått over fra FM til dab i nord. Dermed er den såkalte FM-slukkingen for rikskanalene gjennomført i hele Norge.

Ikke alle har tatt imot den nye teknologien med glede. Norsk Lokalradioforbund har klaget inn slukkingen for EFTAs overvåkingsorgan ESA.

Kun tre av ti er fornøyd

I følge en ny spørreundersøkelse som Ipsos har gjennomført for Dagbladet , svarer nå 56 prosent at de er misfornøyd med omleggingen til DAB. 31 prosent svarer at de er fornøyd, mens 12 prosent svarer «vet ikke», skriver Norsk Lokalradioforbund.

Da Ipsos gjennomførte en tilsvarende kartlegging i sommer svarte 60 prosent at de var misfornøyd med DAB-omleggingen. Kun 24 prosent svarte at de var fornøyd, 16 prosent svarte «vet ikke».

LES OGSÅ: Kritikken dabber ikke av

Hver 5. NRK-lytter borte

– Flere mente jo at de som var misfornøyd ville bli mer fornøyd når de kom ordentlig i gang med DAB. Men det disse tallene viser er at det er en ganske lav andel som er fornøyd med omleggingen i seg selv, sier Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge, Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ferske tall fra analysebyrået Kantar Media denne uka, viser dessuten at andelen nordmenn som lytter til radio daglig, har falt med 10 prosent på ett år. En femdel av NRKs lyttere er blitt borte i tidsrommet det har tatt å gjøre Norge heldigitalt.

– Vi må gi lytterne tid

– Dette er en stor omlegging og vi må gi lytterne tid til å omstille seg til digital radio, sier daglig leder i Digitalradio Norge Ole Jørgen Torvmark i en pressemelding.

– Svært mange har vært digitale før siste FM-slukkingen fant sted, men ikke alle. Etter hver slukking har vi sett at lyttingen først har falt, for å så øke igjen, forteller Torvmark.

Digitalradio Norge opplyser at det nå finnes 31 riksdekkende radiokanaler på dab.

De fleste lokalradioer fortsetter å sende på FM.

Aktuelt:

Dab-adapter i bil kan sende telefonsamtaler til andre biler

Brannvesenet advarer mot dab-radioer

Milliard-sjokk: – DAB i bil vil koste 23 milliarder