IT-ekspert om DAB: – Stortinget ble ført bak lyset av NRK

Video: Her slukkes NRKs FM-sendere i Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold.
Artikkelen fortsetter under annonsen

60 prosent av Norges innbyggere har sagt at de ikke er fornøyd med DAB. IT-ekspert og tidligere leder av IKT-Norge, Per Morten Hoff, er svært kritisk til radiodigitaliseringen i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener at man burde holdt liv i FM i noen år til, og latt det leve til det beste for alle, sier Hoff til ABC Nyheter.

I løpet av 2017 skal de tre riksdekkende radiokanalene i Norge, NRK, P4 og Radio Norge over på DAB+. Det betyr at disse tre kanalene utelukkende sendes på DAB+ over hele landet ved utgangen av året.

Den omfattende omleggingen for de tre kanalene begynte i januar. Men det blir ikke helt stille på FM-nettet av den grunn. De fleste lokalradioer har muligheten til å fortsette å sende på FM til minst utgangen av 2021.

Enkelte lokalradiostasjoner har fått en oppsving i lyttertallene sine etter at de har fått FM-nettet for seg selv.

For eksempel har Nea Radio i Trøndelag fått mange flere lyttere.

D-dag for FM-exit på Østlandet

I dag ble FM-senderne til NRK i Oslo, Vestfold, Østfold og Akershus slukket. Det betyr at 94,5 prosent av befolkningen vil være uten NRK-signaler på sine FM-radioer. Dagens slukking berører alene 34 prosent av befolkningen. Etter dagens slukking sender kun NRK på FM i Troms og Finnmark. Statskanalens FM-sendere i fylkene skrus av i desember. P4 og Radio Norge skrur av sine FM-sendere samtidig som NRK i våre nordligste fylker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sist fredag slukket Radio Norge og P4 sine FM-sendere i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Agder-fylkene.

Rundt tre millioner nordmenn har dermed blitt berørt av digitaliseringen bare i løpet av den siste uka.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om DAB-radio

* Digital Audio Broadcasting ( DAB), på norsk digital lydkringkasting, er en europeisk standard for digitalradio som skal erstatte dagens FM-sendinger.

* Standarden krever nytt mottakerutstyr ( DAB-radioer).

* FM-nettet ble tatt i bruk i Norge i 1954.

* I 1995 startet NRK prøvesendinger med DAB som gir plass til flere kanaler.

* NRK og andre landsdekkende radiostasjoner ønsket raskest mulig overgang for å spare penger.

* De ble bønnhørt i fjor da regjeringen vedtok at Norge som det første landet i Europa, skal stenge FM-nettet i løpet av 2017.

* Det vil fortsatt være mulig å høre lokalradio på FM-nettet etter at hovednettet er slukket.

Kilde: NTB

Les også: P4 sender fremdeles på FM

– Mye større konkurranse

Digitalradio Norge jobber med å få til en så sømløs omlegging som mulig for nordmenn. Daglig leder Ole Jørgen Torvmark forteller at lytterne har tilvendt seg teknologien raskere enn forventet.

– Vi tar utgangspunktet i tallene, og de viser at 1,2 millioner nordmenn lytter til de kanalene som har kommet etter digitaliseringen. De totale lyttertallene for radio viser at lytterne raskt vender tilbake til sine gamle lyttevaner, sier Torvmark til ABC Nyheter.

Daglig leder i Digitalradio Norge, Ole Jørgen Torvmark. Foto: Bendik Fjerdingstad
Daglig leder i Digitalradio Norge, Ole Jørgen Torvmark. Foto: Bendik Fjerdingstad

Digitalradio Norge representerer de tre største aktørene i den norske radiobransjen, NRK, P4 og Radio Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torvmark understreker at han har stor respekt for bryet og kostnadene som legges over på forbrukerne.

– Dette er et stort teknologiskifte som gir et mye bedre radiotilbud. Det har vært mye diskutert og omtalt, men vi fokuserer på de som trenger hjelp. Dermed oppfordrer jeg alle til å ta kontakt med oss hvis de lurer på noe, sier han.

Torvmark påpeker at digitaliseringen vil gå utover lyttertallene til de største kanalene.

– Vi ser allerede at lytterne fordeler seg mer nå og det er helt naturlig. De store kanalene taper andeler når det kommer nye kanaler og flere tilbud. De får en mye større konkurranse, forklarer Digitalradio Norge-sjefen.

Les også: Milliard-sjokk: – DAB i bil vil koste 23 milliarder

Mister lyttere

NRK har tapt 14 prosent daglig lytteroppslutning på sine radiokanaler på ett år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt hadde NRK i uke 33 en daglig oppslutning på 43 prosent, mot 49 prosent i samme uke i fjor, viser PPM-tallene fra Kantar TNS ifølge bransjeavisen Radionytt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verst har det gått ut over NRK P3, som går fra 12 prosent oppslutning i uke 33 i fjor til bare 7,8 prosent i samme uke i år. P1 går fra 33,4 prosent til 27,6, mens P2 greier seg relativt bedre med en nedgang fra 5,7 prosent til 5,3 i år.

Andre digitale kanaler som P3 og P13 er omtrent stabile sammenlignet med fjoråret, ifølge tallene.

P4 og Radio Norge har mistet noen lyttere på sine hovedkanaler, førstnevnte ned fra 20,3 prosent oppslutning i uke 33 i fjor til 16,3 prosent i år, mens Radio Norge faller fra 13 prosent i fjor til 8,6 prosent i år.

– Vi ser helt klart at lytterne øker sin lyttertid på de mindre kanalene når de går fra FM til digital radio. Det er gledelig å se at så mange nisjekanaler helt tydelig har livets rett, sier Lasse Kokvik, radiosjef i Bauer Media. Selskapet eier Radio Norge til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette kan du gjøre med din gamle radio når FM-nettet slukkes

– Et unødvendig intermezzo

IT-konsulent Per Morten Hoff har vært svært kritisk til DAB-satsingen i mange år. Hoff er tidligere daglig leder av interesseorganisasjonen IKT-Norge. Han mener at DAB er en gammeldags teknologi.

IT-konsulent Per Morten Hoff er svært kritisk til omleggingen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
IT-konsulent Per Morten Hoff er svært kritisk til omleggingen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg kjøpte meg en DAB-radio veldig tidlig. Da syntes jeg lyden var dårlig. Digitaliseringen er et unødvendig intermezzo, sier Hoff til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilbake i 2011 besluttet daværende kulturminister, Anniken Huitfeldt, å digitalisere norsk radio. Det kalte Per Morten Hoff en «redningspakke for NRK».

– De aller fleste eksperter sier at dette er galskap. Teknologien går fremover og DAB er ikke veldig nytt. NRK har brukt enorme summer på DAB, noe som igjen fører til at dette vil koste samfunnet veldig mye penger. For en del år siden ba jeg om en samfunnsøkonomisk analyse av dette prosjektet, men da sa Kulturdepartementet at det ikke var nødvendig, forteller Hoff.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag mener han fortsatt at det var feil at Stortinget skulle ta avgjørelsen.

– NRK trodde at folk ville ha DAB. De fikk panikk da ingen kjøpte det. NRK gjorde en kjempeinvestering, men fant ut at folk var ganske fornøyde med FM. Deretter gikk de til Stortinget som jeg mener ble ført bak lyset av NRK. Politikerne ble fortalt at alle land kom til å satse på DAB, men det har ikke skjedd. Norge er fortsatt det eneste landet som har valgt å slukke FM-nettet. Dette viser at Stortinget ikke burde tatt en slik beslutning, poengterer Hoff overfor ABC Nyheter.

Les også: Min radiohverdag har blitt ny og bedre

Stabile lyttertall

I første slukkeregion, Nordland, ser man allerede nå at radiolyttingen har stabilisert seg på samme nivå som i fjor. Tall fra Cati-undersøkelsen andre kvartal 2017 viser at 64,2 prosent av innbyggerne i Nordland hører radio daglig, mot 64,8 prosent samme periode i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– På FM hadde NRK tre av fem riksdekkende kanaler. Med digitaliseringen har konkurransen økt betraktelig, og det gjenspeiles naturlig nok i lyttertallene. NRK har også gått foran og slått av FM-senderne tidligere enn våre konkurrenter i flere av slukkeområdene. Utviklingen er som forventet, og det er en villet utvikling. Ved å tilby flere og tydeligere kanaler gjør vi radio relevant også i framtida, og jeg er trygg på at NRK Radio blir like viktig i årene fremover, som det vi har vært, sier fungerende radiosjef Jon Branæs til NTB.

Les også: Derfor virker ikke bilradioen på langtur

60 prosent ikke fornøyd med DAB

24 prosent sier de er fornøyde med DAB-omleggingen, ifølge en undersøkelse fra august utført for Dagbladet.

I undersøkelsen utført av Ipsos oppgir 60 prosent av de spurte at de ikke er fornøyde, mens 16 prosent svarer at de ikke vet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Administrerende direktør Heidi Arnesen Austlid i bransjeorganisasjonen IKT Norge tror grunnen til at lytterne ikke er fornøyde kan være alt fra manglende dekning til at radiolyttere må kjøpe nytt dyrt utstyr.

– Det er også tegn på at DAB-omleggingsprosjektet ikke nødvendigvis har hatt brukerne i fokus. Det har vært et høyt politisk spill og et politisk fokus, mer enn et brukerfokus, uttalte Austlid til Dagbladet.

– Ikke kjøp DAB

Overgangen har ikke gått helt smertefritt. Joacim Lunds kommentar «Ikke kjøp DAB-radio» toppet tirsdag listen over det siste døgnets mest leste artikler på Aftenposten.no.

Lund argumenterer med at det er kostbart å kjøpe utstyr, at den opplevde dekningen i bil ikke alltid samsvarer med den teknologiske dekningsgraden, at DAB-teknologi uansett er på vei ut – og at det finnes et alternativ med internettradio via mobilen.

– Det er ikke tvil om at radioskiftet krever mye av radiolytterne, sier seniorrådgiver Line Langnes i Medietilsynet.

Tilsynets inntrykk er at den rent teknologiske delen av radioskiftet har gått som planlagt, men at det er et veiledningsbehov blant radiolytterne.

Les også: To av tre norske tunneler mangler DAB-dekning