Norge har trent begge sider i det som kan bli en «blodig borgerkrig»

Soldater fra Telemark bataljon har trent opp Peshmerga-soldater i grunnleggende soldatferdigheter som skyting, sanitet, EOD, og enkle stridsteknikker i en treningsleir ved Erbil i Nord-Irak (Kurdistan). Bildet er fra 2015.
Soldater fra Telemark bataljon har trent opp Peshmerga-soldater i grunnleggende soldatferdigheter som skyting, sanitet, EOD, og enkle stridsteknikker i en treningsleir ved Erbil i Nord-Irak (Kurdistan). Bildet er fra 2015. Foto: TORBJØRN KJOSVOLD / FORSVARET
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slaget om oljebyen Kirkuk er i gang mellom irakiske regjeringsstyrker og kurdiske peshmerga-styrke. Norge har trent begge parter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis av mennesker flykter fra den omstridte oljebyen Kirkuk i Nord-Irak etter at irakiske styrker innledet en større offensiv mot byen.

Den irakiske hæren skal blant annet ha tatt over en militærbase, flere strategiske veier og broer, og industriområder, melder flere nyhetsbyråer, ifølge NTB.

Offensiven kommer som et svar på det kurdiske uavhengighetsvalget 25. september, som endte med et overveldende flertall for løsrivelse fra Irak.

Fakta og bakgrunn

* Byen Kirkuk er hovedstad i den nordirakiske provinsen med samme navn.

* Ligger i Iraks mest oljerike område, nærmere 30 mil nord for Bagdad. Det bor rundt 850.000 mennesker i byen, der kurdere, arabere og turkmenere har kjempet om politisk kontroll. I hele provinsen bor det rundt 1,3 millioner mennesker.

* I 2007 skulle en folkeavstemning avgjøre om Kirkuk skulle være en del av den kurdiskstyrte delen av Irak, eller om byen skulle ligge inn under sentralregjeringen i Bagdad. Avstemningen ble aldri holdt.

* Den irakiske regjeringshæren flyktet fra byen sommeren 2014, da IS erobret store områder i Nord-Irak. De kurdiske selvstyremyndighetene, som har sin base i Arbil lenger nord, tok kontroll over byen.

* Kirkuk-provinsen deltok i den omstridte folkeavstemningen i de selvstyrte kurdiske områdene i Nord-Irak 25. september, som endte med et overveldende flertall for løsrivelse fra Irak.

Sentralregjeringen i Bagdad, Tyrkia og Iran tryglet kurdernes president Masoud Barzani om å droppe avstemningen, men Barzani stod på sitt.

Nå har de to allierte i kampen mot IS barket sammen i det som kan bli en blodig borgerkrig om den oljerike byen.

Det skjer etter at IS har mistet landområdet i Irak.

Bakgrunn: Irakiske styrker tar kontroll over oljefelt og militæranlegg i Kirkuk

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trent av Norge

Både kurdiske peshmerga og den irakiske regjeringshæren er sentrale i kampen mot IS.

Soldater fra forsvarets spesialkommando (FSK) har trent opp irakiske soldater i Bagdad, mens eksperter fra Telemark bataljon (TMBN) har trent opp kurdiske styrker i Erbil.

I dag har Norge etablert en base i Anbar, der norske soldater trener irakiske nasjonalstyrker.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) forsvarer at Norge har trent opp både kurdiske og irakiske soldater.

– Vi har hele tiden vært klare på at konfliktlinjene i regionen er uoversiktlige. Situasjonen på bakken er krevende. Aktørbildet er komplisert. Men alternativet – å ikke bidra til kampen mot internasjonal terrorisme – er ikke regjeringens politikk. Å ikke delta er også et valg som har konsekvenser, skriver forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i en e-post til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Norske soldater til Irak

Soldater fra Telemark bataljon har trent opp Peshmerga soldater i grunnleggende soldatferdigheter som skyting, sanitet, EOD, og enkle stridsteknikker i en treningsleir ved Erbil i Nord-Irak (Kurdistan). Bildet er fra 2015. Foto: TORBJØRN KJOSVOLD / FORSVARET

Kan bli blodig borgerkrig

«Vi er imot enhver voldelig handling, og advarer mot destabiliserende handlinger som distraherer oppmerksomheten bort fra kampen mot IS og undergraver Iraks stabilitet. Vi fortsetter å støtte et samlet Irak», skriver det amerikanske forsvarsdepartementet i en uttalelse.

Bagdad-styrkenes uttalte mål med offensiven er å få kontroll over en militærbase og oljefeltene i Kirkuk-provinsen.

– Den irakiske militsen bruker amerikanske våpen og kjøretøy i kampene mot Kirkuk by og peshmerga som de egentlig fikk til å bruke i kampen mot IS, sier en offisiell peshmerga-talsmann til VG.

«Tusenvis av tungt bevæpnede peshmerga-styrker er nå utstasjonert rundt Kirkuk. Deres ordre er å forsvare oss for enhver pris», skriver Hemin Hawrami, politisk rådgiver til kurdernes president Masoud Barzani, på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har kontroll på flybasen, og vi har tatt kontroll over tre ulike oljerørledninger, sier Dr. Haitham Al-Mayahi, politisk rådgiver til Hadi Al Amerri, sjef for den irakiske militsen Hashd Al-Sha'abi, til VG.

Han frykter en blodig borgerkrig.

– Barzani nekter å ombestemme seg. Jeg tror dette vil lede til noe større. Det vil utvikle seg til en blodig borgerkrig hvis flere blir skutt, svarer Al-Mayahi.

Se video: Irakiske styrker omringer Kirkuk