Irakiske styrker tar kontroll over oljefelt og militæranlegg i Kirkuk

Her ankommer irakiske soldater Kirkuk.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irakiske styrker har tatt kontroll over en militærflyplass i Kirkuk. I tillegg har styrkene sikret kontroll over et oljefelt og regionens største militærbase.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Styrker utsendt fra sentralmyndighetene i Bagdad presset mandag kurdiske styrker ut fra militærflyplassen.

Den ligger nær millionbyen Kirkuk der spenningen er stor etter den omstridte folkeavstemningen om kurdisk uavhengighet.

Meldingen fra Bagdad kom etter at den irakiske hæren bekreftet at den også hadde skaffet seg kontroll over et oljefelt og K1, den største militærbasen i regionen, som følge av en større operasjon som varte gjennom natten.

En kilde i oljeselskapet North Oil Company sier til tyske DPA at irakiske styrker nå befinner seg på oljefeltet Baba Gurgur og nærliggende anlegg. Kilden legger til at produksjonen fortsetter. Styrkene har også sikret seg kontroll over hovedkontoret til et statlig oljeselskap. Baba Gurgur er ett av seks oljefelt som ligger i Kirkuk-regionen.

Tidligere mandag uttalte general Bahzad Ahmed, en talsmann for de kurdiske styrkene, at kampene har ført til at mange er drept eller såret. Han sa også at irakiske styrker har «brent mange hus og drept mange mennesker» i Toz Khormato og Daquq sør for byen. Opplysningene er ikke offisielt bekreftet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inne i selve byen, der det bor over 1 million mennesker, holder innbyggerne seg innendørs. De melder om enkelte smell, og at lydene høres ut som granater og raketter.

Fakta om Kirkuk:

* Byen Kirkuk er hovedstad i den nordirakiske provinsen med samme navn.

* Ligger i Iraks mest oljerike område, nærmere 30 mil nord for Bagdad. Det bor rundt 850.000 mennesker i byen, der kurdere, arabere og turkmenere har kjempet om politisk kontroll. I hele provinsen bor det rundt 1,3 millioner mennesker.

* I 2007 skulle en folkeavstemning avgjøre om Kirkuk skulle være en del av den kurdiskstyrte delen av Irak, eller om byen skulle ligge inn under sentralregjeringen i Bagdad. Avstemningen ble aldri holdt.

* Den irakiske regjeringshæren flyktet fra byen sommeren 2014, da IS erobret store områder i Nord-Irak. De kurdiske selvstyremyndighetene, som har sin base i Arbil lenger nord, tok kontroll over byen.

* Kirkuk-provinsen deltok i den omstridte folkeavstemningen i de selvstyrte kurdiske områdene i Nord-Irak 25. september, som endte med et overveldende flertall for løsrivelse fra Irak.

Aktuelt: USA prøver å roe ned situasjonen i Kirkuk

Sivile på flukt

Fram til sommeren 2014 var Kirkuk kontrollert av irakiske regjeringsstyrker, men disse flyktet fra byen under IS' lynoffensiv i Nord-Irak. Irakisk-kurdiske peshmerga-styrker rykket inn i byen, og disse har kontrollert den siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Irakiske styrker beveger seg mot Kirkuk 16. oktober. Foto: AP
Irakiske styrker beveger seg mot Kirkuk 16. oktober. Foto: AP

Det bor både kurdere, turkmenere og arabere i byen.

Tusenvis av kurdiske peshmerga-styrker ble i forrige uke utplassert ved Kirkuk etter at det ble meldt at irakiske styrker rykket framover. De fikk beskjed fra regionsmyndighetene i Kurdistan om å forsvare byen for enhver pris.

Men mandag formiddag meldte reportere fra nyhetsbyrået AP at kurdiske styrker var i ferd med å forlate sine stillinger ved flyplassen og at sivile hadde begynt å flykte fra byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om kurderne i Irak:

* Det bor rundt 5 millioner kurdere i Nord-Irak.

* Irakisk Kurdistan fikk utvidet selvstyre fra Bagdad i 2004.

* Regionen styres i dag av Kurdistans demokratiske parti (KDP).

* KDPs leder Masoud Barzani er president, selv om perioden hans utløp for to år siden. Nevøen Nechirban Barzani er statsminister.

* Mens KDP står Tyrkia nær, har opposisjonen i Kurdistans patriotiske union (PUK) tette bånd til Iran.

* KDP og PUK har begge militser, kjent som peshmerga.

* Den KDP-dominerte militsen i Arbil mottar militær støtte fra Norge og andre vestlige land, som et ledd i krigen mot ekstremistgruppen IS.

* Barzani avholdt en folkeavstemning om uavhengighet 25. september, til protester fra opposisjonen, myndighetene i Bagdad og naboland.

* Over 90 prosent stemte ifølge kurdiske myndigheter for uavhengighet, men Bagdad har erklært avstemningen for ugyldig.

* Tyrkia, Iran og Syria har også en betydelig kurdisk befolkning. Kurderne er den fjerde største folkegruppe i Midtøsten.

Fikk tidsfrist

Regjeringen i Bagdad ga kurdiske styrker en frist til klokken 2 natt til søndag til å trekke seg ut av byen og gå tilbake til stillingene de hadde før 6. juni 2014, meldte kurdiske kilder i helgen.

Ifølge BBC indikerte flere meldinger at tidsfristen ble utsatt i 24 timer, men irakiske myndigheter benektet at noen tidsfrist i det hele tatt var satt.

Den irakiske statsministeren Haider Al-Abadi sa sent søndag at han har beordret styrkene til å sørge for sikkerhet i området i samarbeid med innbyggerne og peshmerga-styrkene, ifølge den statlige TV-kanalen Al-Iraqia.

Kort tid etter ble det meldt at de hadde tatt kontroll over «store deler av Kirkuk-provinsen», men lokale kurdiske myndigheter avviser dette.

Det amerikanske forsvarsdepartementet har oppfordret irakiske og kurdiske styrker til å forhindre en opptrapping av konflikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er imot enhver voldelig handling og advarer mot destabiliserende handlinger som stjeler fokus fra kampen mot IS, sier Laura Seal, talsperson for Pentagon.

Fredag gikk den amerikanske forsvarsministeren Jim Mattis ut og sa at USA jobber med å redusere spenningene mellom irakiske regjeringsstyrker og kurdiske peshmerga-styrker.

Les også: General hevder at Irak har startet offensiv i Kirkuk