Meny

Kritiserer Ny Tid-redaktør etter deling av falsk nyhet

Ny Tid-redaktør Truls Lie må tåle kritikk etter å ha delt konspirasjonsnyhet om 11. september. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redaktør Truls Lie i Ny Tid får kraftig kritikk etter deling av innlegg om 11. september. – Han fronter konspirasjonsteorier, sier forfatter John Færseth

Mandag videreformidlet redaktør og IT-gründer Truls Lie den kontroversielle historien om en CIA-agent som på dødsleiet skal ha tilstått at de sprengte et av tårnene til World Trade Center i New York den 11. september.

Saken er blant de mest kjente konspirasjonsteorier knyttet til angrepet på USA i 2001, og har gjentatte ganger blitt motbevist som falsk nyhet.

Lie delte saken via Twitter og Facebook, med teksten «Akkurat som vi sa i vår norske utgave av Le Monde Diplomatique (...) USA lot det skje». Innlegget ble senere slettet.

Truls Lie har siden 2015 vært redaktør i den norske månedsavisen Ny Tid. Han er også avisens største eier. Tidligere har han vært redaktør for Le Monde Diplomatiques norske utgave og Morgenbladet.

Les også:   Det forlokkende speilgalleriet

John Færseth, forfatter av boken «KonspiraNorge», har jobbet med konspirasjonsteorier i flere år, og reagerer sterkt på Lies lefling med konspirasjoner.

– Med dette har han ikke bare ødelagt sin egen troverdighet, men Ny Tids, sier Færseth til Dagens Næringsliv.

Færseth mener Lie også har satt konspirasjonsteorier på trykk og at han har «en lang historie med å tro på de villeste ting».

– Dette er ting som ikke hører hjemme i en seriøs avis, sier Færseth.

Les også:  Mange medier droppet aprilsnarr – andre har overtatt

Overfor Dagens Næringsliv sier Lie at han uttalte han seg om 11. september som privatperson og hevder han ikke ville henvist til artikkelen i Ny Tid.

Han legger til at CIA-agenten «antageligvis ikke finnes», men mener likevel at innholdet i artikkelen «hadde noe for seg».

– Jeg mener 11. september sannsynligvis var en kontrollert sprengning - av alle tre tårnene. Jeg tror det er mer sannsynlig enn at flybensin skulle klare å få stålstrukturen til å rase, sier Lie til Dagens Næringsliv.

Han legger til at han ikke har noen kunnskap om det var USA, CIA eller andre som stod bak.

Les også:  Økonomiskribenten tapte to ankesaker

Ny Tid har siden 2015 vært innstikk i avisen Klassekampen. Redaktør Bjørgulv Braanen i Klassekampen sier at Lies uttalelser ikke vil få noen umiddelbare konsekvenser for samarbeidet.

– Vi har nok noen meningsforskjeller for å si det forsiktig, men ut over det ønsker jeg ikke å kommentere hans uttalelser, sier Braanen til DN.

Populært